Ing. Michaela Šojdrová

  • KDU-ČSL
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.09.2015 16:18:00

Sídlo Evropského parlamentu by se mohlo otevřít uprchlíkům

Sídlo Evropského parlamentu by se mohlo otevřít uprchlíkům

Budova Evropského parlamentu ve Štrasburku by se mohla stát během nadcházející zimy dočasným útočištěm přibližně tisícovky uprchlíků.

Mezi poslanci v těchto dnech vzniká na podporu této myšlenky iniciativa, kterou podporuje i česká lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová.

„Štrasburské sídlo parlamentu je plně vybavené, ale využívá se dohromady jen padesát dnů v roce. Myslím, že nabídnutá pomoc konkrétním lidem v nouzi by byla nejen reálnou pomocí ze strany politiků, ale vdechla by většinu roku prázdné budově nový smysl,“ vysvětluje česká europoslankyně.

Budova Evropského parlamentu má k dispozici přes 1000 kanceláří, z toho je 750 z nich vybaveno lůžkem a koupelnou. V sídle se nachází též kantýna a kuchyně s dostatečnou kapacitou. Řada zasedacích místností by se pak mohla dočasně proměnit v jazyková centra či školní třídy pro děti uprchlíků.

Europoslanci dnes většinu času tráví v Bruselu, štrasburské sídlo slouží jednou měsíčně pouze k plenárnímu zasedání. Zasedacím sálem je však vybaveno i sídlo v Bruselu. Daňové poplatníky přitom stojí roční pendlování Europarlamentu i celého jeho aparátu 114 miliónů EUR, což kritizuje celá řada poslanců včetně Šojdrové.

„Ušetření peněz je v tomto konkrétním případě sice jen vedlejším efektem, ale i tak přínosným. Tyto prostředky bychom mohli využít právě ve prospěch zajištění pobytu uprchlíků ve Štrasburku bez navyšování rozpočtu,“ doplňuje Šojdrová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama