Ing. Michaela Šojdrová

  • KDU-ČSL
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.01.2016 16:29:00

Usnesení z dílny levice jsem nemohla podpořit

Usnesení z dílny levice jsem nemohla podpořit

Komentář k prosincovému jednání Evropského parlamentu (ze zasedání 16. prosince):

Jednání pléna evropského aprlamentu ve Štrasburku bylo velmi bohaté. Symbolicky nejsilnější bylo samozřejmě slavnostní předání Sacharovovy ceny. Tu za saudskoarabského bloggera Raifa Badawiho převzala jeho žena Ensaf Haidar, která byla nucena utéci do Kanady. I ona, matka tří dětí, dnes riskuje. Také proto Evropský parlament vyzval saudského krále k propuštění Badawiho na svobodu! Přesto parlament hlasoval o celé řadě bodů, z nichž několik stojí za zmínku.

Podpořila jsem návrh usnesení klubu EPP o situaci v Maďarsku. Tento text byl vyvážený a vycházel z toho, že Evropská komise situaci v Maďarsku sleduje, ale zatím neshledala důvody pro aktivaci čl. 7 odst. 1 Smlouvy o EU, který se týká situací porušení právního státu a může vést k sankcím vůči dotyčnému členskému státu.

Bohužel, návrh EPP neprošel a místo něj bylo schváleno, byť nepřesvědčivou většinou, usnesení z dílny levice. Nemohla jsem je podpořit, neboť toto znění zachází příliš daleko. Je velmi vágní, pokud jde o fakta a analýzu právních předpisů a opatření v Maďarsku, ale obsahuje jednoznačné soudy o tom, že Maďarsko porušuje právní stát. Tento postoj je v rozporu s prohlášeními Komise a nelze jej chápat jinak, než jako čistě politicky motivovaný.

Nehlasovala jsem ani pro námitku proti povolení produktů obsahujících geneticky modifikovanou kukuřici NK603 × T25, a to z několika důvodů. Komise tím, že tyto produkty povolila, nijak nepřekročila rámec zmocňujícího nařízení a její rozhodnutí se opírá o vědecká doporučení, konkrétně Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA). V takové situaci není důvod uplatňovat komitologickou námitku. Povolení produktů obsahujících kukuřici NK603 × T25 je navíc zcela v souladu s doporučeními Ministerstva zemědělství ČR a dalších odpovědných orgánů ČR.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama