Ing. Michaela Šojdrová

  • KDU-ČSL
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.04.2016 22:11:00

Zavedení turečtiny jako jazyka EU nepodporuji

Zavedení turečtiny jako jazyka EU nepodporuji

Evropský parlament přijal zprávu o hodnocení tureckého procesu přistupování za rok 2015. Přestože by se mělo jednat o ryze věcný materiál, zmínka o zavedení turečtiny jako oficiálního jazyka Evropské unie ji velmi zproblematizovala.

Poslankyně Michaela Šojdrová na tuto skutečnost upozornila a proti zprávě hlasovala.

„Zpráva jednoznačně předjímá vstup Turecka do EU a obsahuje kontroverzní odstavec o tom, že by se turečtina již nyní měla stát oficiálním jazykem EU, byť v kontextu sjednocení Kypru. Vyjednávání s Tureckem musí probíhat tak, aby bylo jasné, že na jejich konci nemusí být členství, ale raději privilegované partnerství. A zmínka o turečtině coby oficiálním jazyku Kypru a EU nemá v této zprávě jednoznačně co dělat. Tato vsuvka učinila z textu spíše technické povahy velké politikum,“ vysvětluje Šojdrová.

„Jednoznačně podporuji, aby se tato důležitá země s EU dále sbližovala politicky i ekonomicky. Na 600 000 unijních občanů na území EU pracuje v  tureckých firmách. Právě proto požadujeme, aby se Turecko přibližovalo standardům EU, ale nenecháváme se Tureckem tlačit někam, kam nechceme, výměnou za to, že se Turecko bude starat o uprchlíky,“ dodává.

Přijatá zpráva uznává, že Turecko nese velkou tíži uprchlické krize. Obsahuje vůči Turecku také zásadní výzvy k tomu, aby respektovalo svobodu slova a aby propustilo vězněné novináře. Vybízí Turky ke spravedlivému a mírovému řešení vztahů s Kurdy a vyzývá Turecko, aby uznalo Kyperskou republiku a ukončilo osidlování okupovaných území Kypru tureckými občany. 

„Turecko má své historické, kulturní i náboženské kořeny, které jsou velmi odlišné od našich evropských. Proto nepodporuji vstup Turecka do EU. Podporuji privilegované partnerství obou zemí a přeji si, abychom měli ty nejlepší vztahy, včetně ekonomických a obchodních. Přestože se domnívám, že Turecko je náš strategický partner v NATO i s pohledu řešení migrační krize, zprávu Evropského parlamentu jsem nepodpořila,“ uzavírá europoslankyně.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama