Ing. Michaela Šojdrová

  • KDU-ČSL
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

18.08.2014 10:08:58 - Knoslochová

akademické tituly

Budete se třeba také angažovat v tom, aby byly tituly udělené z v některých zemích EU, byly uznány ve všech těchto zemí? Třeba titul Dis. U nás je, ale většina zemí ho neuznává...

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.01.2015 12:02:00 - Ing. Michaela Šojdrová

Milá paní Knoslochová,

děkuji za váš zájem a otázku. Rozhodně se chci tomuto tématu věnovat v rámci agendy Výboru pro kulturu a vzdělávání, jehož jsem v Evropském parlamentu členkou. Co se týká pracovní kvalifikace, tam už si státy vzájemně odbornou kvalifikaci zpravidla uznávají, jen je potřeba o to zažádat (více k tomu najdete v návodu na webu Evropského parlamentu: http://europa.eu/youreurope/citizens/work/work-abroad/recognition-of-professional-qualifications/index_cs.htm).

Titul Dis. je české specifikum, jeho uznatelnost v jiných státech je různá a určitě se pokusím o větší transparentnost v praxi jeho uznávání. I v našem prostředí začíná studium na VOŠ ubývat vzhledem k počtu studentů a j nabídce bakalářských studijních oborů. Samozřejmě je srovnatelné s výstupy některých typů pomaturitního studia, ale to je v ČS velmi diferencované.

U vysokoškolských a dalších titulů je situace stále poměrně složitá (více k tomu najdete v článku: http://europa.eu/youreurope/citizens/education/university/recognition/index_cs.htm), nicméně se budu zasazovat o zjednodušení a zpřístupnění uznávání napříč členskými státy EU.

M. Šojdrová