Ing. Michal Burian, Ph.D.

expert na fondy EU, zakladatel agroturistiky v ČR, politik
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,09. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.01.2017 13:20:21

Zachránit Evropu, zachránit Česko

Zachránit Evropu, zachránit Česko

S koncem starého roku Je dobilancováno, přicházejí předsevzetí. Mailový spam nabízí zaručené postupy a přípravky na "shodit přebytečná kila". Já dodávám "pracovat na záchraně Evropy a Česka".

 Dovolím si citovat části z rozhovoru s historikem Vlastimilem Vondruškou v LN ze 30. prosince (omlouvám se za krácení). "Evropa se nachází na sestupu. Jako Řím ve 3. a 4. století. Měl stále ještě obrovský potenciál, ale Římané byli příliš změkčilí. Chtěli se válet, protože měli sociální dávky v podobě "chléb a hry". Odmítali válčit, takže najímali Germány, aby válčili za ně. Ta skvělá římská civilizace vlastně zanikla z neochoty hájit své hodnoty. A my jsme v podobné situaci: Evropa není ochotna hájit své hodnoty. 

Evropu sjednocují dvě roviny: křesťanství a demokracie. Ty křesťanské hodnoty mají v sobě i ateisté, je to soubor postojů k životu, k zákonům, ke vztahům mužů a žen.... Ale k evropským křesťanským hodnotám odjakživa patřilo také pomáhat bědným. Vždy se tu přijímali migranti, jen to mělo pár podmínek. Například že musí respektovat zákony panovníka toho území, kam přicházejí. Musí vyznávat jeho víru. A musí se umět uživit. Nikdo v minulosti nepřijal na své území nikoho, kdo by se neuživil, kdo by jím opovrhoval, a ještě odmítal respektovat zákony. Naši předci nebyli žádní blázni". 

Tohle podepíšu. Nepřeji si teokracii islámu namísto evropské demokracie. Nepřeji si, aby Evropa živila někoho, kdo se nechce živit sám a kdo nerespektuje její zákony. Není mi ani lhostejný osud lidí bez šance někde v Africe. Nicméně není řešením přesídlit Afriku do Evropy. Pomáhejme tam, kde je problém.  

Navrhuji, abychom si dali jako předsevzetí do roku 2017 udělat vše, co je v našich silách, abychom přežili. Jako Evropa i jako země. Abychom se "v době, kdy barbaři stojí na hranicích Říma nehašteřili, čí socha bude stát na Foru Romanu". Abychom pomáhali bědným v jejich zemi. A současně abychom  byli připraveni bez výčitek bránit svůj způsob života i sebe. Vím, je to patetické, ale není to nereálné. Ale taková už předsevzetí bývají. Uvidíme za rok, co se podařilo. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama