Ing. Michal Burian, Ph.D.

expert na fondy EU, zakladatel agroturistiky v ČR, politik
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,09. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.10.2016 12:07:20 - Erik Kraft

strany

Proč věřit ,,tradičním stranám“ a jejím představitelům, když v nich jsme se dost zklamali? Nejsou nové strany šance na změnu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.10.2016 18:56:18 - Ing. Michal Burian, Ph.D.
 Omlouvám se za zpoždění s odpovědí, nějak jsem dotaz přehlédl. Nu, je to vždy podle mě tak trochu loterie. Tradiční strany mají tradiční voliče. A nepochybně tradiční strany mají či by měly mít tradiční postoje. V tomto bych spíše viděl jistotu. Nepolitici přinášejí šanci na změnu, ale také nejistotu. Dostanou šanci, přičichnou k moci a pak se ta ruleta roztočí. Černá? červená? lichá? sudá? Volič se někdy nestačí divit. Z této "nepolitické" řady vyčnívají starostové. A zatímco strany slibují, starostové se starají. Denně, profesionálně. Je na ně vidět daleko více než na politiky někde v Praze. Tradičními stranami je jim často vyčítána "neprogramovost", jenomže starost o obce není ani levicová, ani pravicová. Silnice nejsou ani levicové, ani pravicové, stejně tak místa ve školách, školkách, dostupnost lékařské péče. Starostové jsou zvyklí hospodařit odpovědně, protože ve svých městech a obcích dlouhodobě žijí a jejich sousedé by jim to setsakra spočítali. A i když ani tato konstrukce není bez vady, u mě vedou. O jejich ceně vypovídá i to, že TOP 09 se snažila v posledních volbách svézt na jejich popularitě a do kandidátek si přidala "s podporou starostů".