Ing. Michal Dvouletý, MBA

zastupitel Zlínského kraje a města Uherské Hradiště
  • Soukromníci
  • Zlínský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,74. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.08.2017 14:30:29

Dvouletý (Soukromníci): O politických fosiliích, kormidlech a kapitánech

Dvouletý (Soukromníci): O politických fosiliích, kormidlech a kapitánech

Reakce krajského předsedy Strany soukromníků na komentář poslance Antonína Sedi - http://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Seda-CSSD-Volby-se-blizi-aneb-kdo-za-to-muze-499653

Politika je zvláštní řemeslo a politici zvláštní řemeslníci. Jejich hlavním úkolem je totiž pečovat o obecné blaho a díky mandátu získaného od voličů se podílet na správě věcí veřejných. Výsledky jejich práce pak na mnoho úrovních pociťuje každý z nás.

Proto mne nepřestávají překvapovat političtí dinosauři, kteří jsou už příliš roků zahrabáni často i na vysokých politických pozicích a přitom o jejich práci prostě nejde takřka slyšet. Tedy až do okamžiku, kdy si celí rozžhavení honí triko a snaží se s křížkem po funuse dokázat veřejnosti, že jsou to právě oni, kteří se nejvíce zasloužili na tom či onom projektu. A že všichni ostatní, kteří se snaží o průběžné a intenzivní informování veřejnosti o všech svých politických krocích, jsou vlastně darebáci a lumpové, kteří naopak tyto rozvojové projekty blokují a komplikují.

Také u nás v kraji máme takové politické mumie. Vím o nich, že jsou vždy výborně připraveni, že se skutečně věnují zodpovědně své politické práci a jejich kritika bývá často oprávněná a trefná. Ale nějak nikdo neví, co dělají, za jaké projekty kopou a co se snaží pro lidi konkrétně udělat. Jejich rétorika je vždy bohužel spjata pouze s kritikou kroků svých politických oponentů. Ale nikdy od nich neslyšíte: Dnes jsem byl za ministrem a prosazoval jsem to a to. Dnes jsem interpretoval premiéra, aby zatlačil na to či no. To vše přijde až v okamžiku, kdy se chtějí přidat do rozjetého vlaku a vymezit se proti těm, které chtějí sesadit z politických funkcí anebo zabránit jiným, aby si cestu k těmto funkcím poctivě odpracovali. Jejich práce se tak stává netransparentní, tajemná a prostě celá prapodivná. Kazí náladu ve společnosti, dává politice čím dál odpornější příchuť a zbytečně ji od konstruktivní debaty posouvá do nic neřešícího politikaření.

Já však politiku vnímá zcela jinak. Politik by měl být především ten, který je denně na veřejném pranýři, transparentně informuje o svých krocích a hlásí se k tématům a projektům, ve kterých se angažuje. A spíš používá slovo společně, než slovo já. V politice nikdo nikdy nedokáže nic sám. Především k prosazení větších projektů, klíčových investic a rozvojových záměrů, bude nezbytně nutná spolupráce napříč politickým spektrem. Hrát si na vlastním písečku nikam nevede. Ani před volbami, ani po volbách.

Politika potřebuje změnu. Potřebuje nabourat praktiky dinosaurů, potřebuje mladou krev, potřebuje být otevřenější vůči veřejnosti, naslouchat ji a zároveň otevřeně informovat. Politika musí mít nové leadery, kteří projekty otevírají a tlačí kupředu, musí mít pracanty, kteří je dokáží řídit a procesovat. Je třeba, aby si zkostnatělé fosilie našli čestné místo v muzeích a historických retrospektivách, a kormidlo uchopili noví kapitáni.

Ing. Michal Dvouletý
krajský předseda Strany soukromníků ve Zlínském kraji
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama