Ing. Michal Kučera

  • TOP 09
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.05.2017 18:58:55

Obyčejný živnostník skutečně nepotřebuje stovky nových zákonů

Obyčejný živnostník skutečně nepotřebuje stovky nových zákonů

Projev na 57. schůzi Poslanecké sněmovny dne 16. 5. 2017 k návrhu na vydání zákona, kterým se mění zákon o Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky

Dobrý den. Děkuji za slovo. Vážený pane premiére, vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem si se zájmem vyslechl mé dva předřečníky s jejich faktickými poznámkami. Jednoznačně bych s nimi i souhlasil, pokud by zrovna tito dva mí předřečníci nebyli zástupci hnutí, které v tomto volebním období právě navalili na živnostníky, na podnikatele obrovskou administrativní zátěž. Kdyby nebylo této administrativní zátěže, která přišla právě z dílny zejména tedy ministra financí Andreje Babiše z hnutí ANO, a už tady byla zmiňovaná elektronická evidence tržeb, kontrolní hlášení a další a další, to znamená to, co dnes a denně skutečně zhoršuje a znesnadňuje práci obyčejného živnostníka, který ke své práci skutečně nepotřebuje mít desítky a stovky nových zákonů. Ten skutečně potřebuje mít tu legislativu jednoduchou, srozumitelnou. On si nemůže platit nějaké drahé poradenské firmy nebo nějaká velká oddělení, nějaké účtárny či další daňové poradce. To si skutečně mohou dovolit některé koncerny. Možná že to uvažování právě přišlo z oněch koncernů.

Nechtěl jsem tím začínat svůj příspěvek, ale nicméně jsem si našel tady v té tiskové zprávě prohlášení právě ministra financí Andreje Babiše, který tady říká: 25 let se mluví o tom, jak snížit podnikatelům nadměrnou administrativní zátěž, ale nic konkrétního jsem od politiků neviděl. No, neviděl jste, pane ministře Andreji Babiši, skutečně, protože vy jste zrovna ten, který zrušil jednotné inkasní místo, tzn. místo, které mělo jednoznačně ulehčit podnikatelům. Mělo jim ulehčit, mělo zjednodušit všem těm, kteří si podávají daňové přiznání, tak aby si mohli zabezpečovat veškerou agendu týkající se správy a platby daní, cel, sociálního a zdravotního pojištění. Byl to ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO, který jednotné inkasní místo zrušil a nepřišel s žádným dalším řešením. A potom tady musíme tedy poslouchat to, že nic konkrétního od politiků za 25 let neslyšel. No tak toto je jeden z konkrétních návrhů, který pan ministr Andrej Babiš zrušil bez jakékoliv náhrady.

To, že tato novela zákona - dalo by se říct - supluje to, co by měla dělat státní správy, to, co by měla dělat ministerstva, to už tady bylo řečeno. Pokud by náš zákonodárný systém nebyl zaplevelen skutečně těmito návrhy zákonů, se kterými tady přišlo třeba i hnutí ANO, tak bychom mohli si odpustit schvalovat tuto novelu. Bohužel doba, kdy na to bylo skutečně relativně poměrně dost času, doba ekonomického růstu, která mohla být věnována tomu, abychom se podívali na to, jak máme onen systém nastaven, zda je možné ho zlepšit, zjednodušit, doba, která se nepotýkala s krizí, doba, kdy vládní koalice měla velmi komfortní většinu, tak ta doba prostě nebyla využitá a byla doslova promrhána.

Připomenul bych tady i další novelu zákona, která tady leží už téměř tři roky. Je to novela z dílny poslanců TOP 09, kteří se snažili právě zjednodušit živnostníkům jejich život, zjednodušit systém kontrol, který je na ně dneska nastaven. Dneska živnostníci musí absolvovat téměř 23 různých kontrol nebo více než dvacet, neříkám to jako konkrétní číslo. A to číslo je naprosto děsivé.

U toho živnostníka, u toho truhláře, kosmetičky nebo pedikérky se může vystřídat více než dvacet různých kontrol za rok. Přicházejí z hygieny, přicházejí od hasičů, přicházejí, já nevím odkud všude jinudy, samozřejmě přichází tam finanční správa, když má nějaké hlášení od nějakého závistivého souseda. My jsme navrhovali to, aby se ten počet kontrol právě ne zmenšil, ale aby se sjednotil. To znamená, že u firem, které mají méně než deset zaměstnanců, případně nemají žádné zaměstnance, tak aby ty kontroly byly sloučené do jedné a ta kontrola aby byla prováděná ze živnostenského úřadu. A ta logika je naprosto jednoduchá. Když to se může naučit ta kosmetička nebo ten tesař, kolik úkonů musí provádět, tak se to může naučit i ten úředník z živnostenského úřadu.

Tato novela zákona se tři roky nedostala na projednávání Sněmovny. Tři roky jsme o ní tady nejednali. A to samozřejmě se taky výsledek této vládní koalice. To znamená, že dnes, když tady leží novela, jejíž předložení iniciovala hospodářská komora, tak my, jak už tady řekl můj kolega pan poslanec Plíšek, ji samozřejmě budeme podporovat. Bereme to jako takovou náhražku, která by v době, kdy jsme měli zjednodušit legislativu, tak vládní koalice šla opačnou cestou a spíše těm soukromníkům více naložila, takže aspoň tímto se jim budeme snažit trochu pomoci zorientovat se v té záplavě legislativních zákonů, změn a různých kliček. Já věřím, že to bude našim živnostníkům ku prospěchu. Já věřím, že ta debata k tomu bude racionální. To znamená přes výbory to proběhne smysluplně, rychle, samozřejmě s připomínkami, které budou věcné a že tento zákon ještě v tomto volebním období bude schválen. Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama