Ing. Miloš Zeman

První přímo zvolený prezident ČR
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.05.2019 13:24:00

Ať nám ostatním zůstane zdravý rozum

Ať nám ostatním zůstane zdravý rozum

Projev prezidenta republiky při sněmu Hospodářské komory ČR

 Vážený pane prezidente Hospodářské komory, milý Vladimíre,

rád bych Ti ještě jednou blahopřál k Tvému dnešnímu svátku. Dámy a pánové, byl jsem požádán o stručné vystoupení na vašem sněmu, aniž by bylo specifikováno, co je to stručnost, ale dovolte mi, abych se do této svěrací kazajky dostal.

Chtěl bych vyjádřit své sympatie Hospodářské komoře ze tří hlavních důvodů. Ty první dva už zde byly v podstatě zmíněny. Vážím si toho, že se Vladimír Dlouhý ujal organizace podnikatelských misí, které doprovázejí prezidenta republiky, ale vážím si také toho, že na příkladu stavebního zákona už Hospodářská komora přestala být jenom komentátorem práce druhých a začlenila se do práce na tomto zákonu se svými odborníky.

A teď řeknu něco, za co budu trestně stíhán, a možná, pane předsedo Fialo, Váš řezník z Jesenice se mě rozhodne likvidovat, a já to přesto řeknu. Žijeme v podivném světě, Hospodářská komora a podnikatelé obecně jsou jakousi kotvou na rozbouřeném moři, chcete-li zdrojem zdravého rozumu. Že je svět zešílevší, o tom se můžeme přesvědčit na mnoha a mnoha příkladech, řeknu jenom tři. Jakási šestnáctiletá hysterka chrání lidstvo před klimatickou změnou, místo aby chodila do školy. Na francouzských veřejných školách je dotazník, kde místo otec a matka se uvádí rodič číslo jedna a rodič číslo dvě. A aby toho nebylo málo, tak nedávno v americkém státě Washington byl přijat zákon, podle něhož pozůstalí, budou-li si to přát, mohou svého mrtvého zakompostovat a až se rozloží, bude hnojivem, čímž dojde k žádoucímu spojení s přírodou.

Řeknete mi, že takové blázniviny u nás neexistují. Ale ano, existují. Každý rok ze státního rozpočtu i odjinud vyplácíme zhruba padesát miliard korun na dotace solární energie. Vzpomeňte si, že tehdy solární baroni dostávali až patnáctiprocentní cenu, patnáctinásobnou, opravuji se, patnáctinásobnou výkupní cenu proti ceně tržní. V tom případě je samozřejmě deformováno konkurenční prostředí a tyto zisky musí někdo zaplatit. Platí je spotřebitelé, platí je podnikatelé, platíme je my všichni. A to je šílenství, které existuje dosud.

Zadruhé, ministr životního prostředí, budiž mu čest a sláva, se rozhodl, že nechá vysázet deset milionů stromů. Chtěl bych jenom připomenout, že jenom na Šumavě zahynulo deset milionů stromů. Proč? Protože jsme zde měli bývalého ministra životního prostředí, který veřejně prohlásil, že je přítelem kůrovce.

Mohl bych pokračovat dál a dál včetně absurdní demonstrace proti ministryni spravedlnosti, která je ve funkci čtrnáct dní, ale mám takový pocit, že těch příkladů už bylo uvedeno dost, a proto bych svoje opravdu stručné vystoupení skončil jednou prosbou nám všem.

Proti pachatelům dobra, ať nám ostatním zůstane zdravý rozum.

Miloš Zeman
prezident republiky

Aquapalace Hotel Praha, 23. května 2019

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama