Ing. Miloš Zeman

První přímo zvolený prezident ČR
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.05.2018 16:51:54

Doporučuji všem členům ČSSD, aby hlasovali pro spolupráci s hnutím ANO

Doporučuji všem členům ČSSD, aby hlasovali pro spolupráci s hnutím ANO

Projev prezidenta republiky při tiskové konferenci k ukončení návštěvy Moravskoslezského kraje

Vážený pane hejtmane, dámy a pánové,

já bych rád úvodem poděkoval panu hejtmanovi za velmi dobrou organizaci mé návštěvy. Zejména mě zaujalo setkání s veterány druhé světové války, včetně partyzánů, které se konalo na Slezské Hartě. Velmi si tohoto setkání vážím a dokonce není vyloučeno, že v případě jednoho z těchto veteránů si bude rezervovat 28. října ve svém diáři. Není vyloučeno, řekl jsem. To byla jedna věc.

Druhá věc, která mě rovněž zaujala. Někteří hejtmani v podstatě napodobují takový malý Vladislavský sál a pan hejtman má Cenu společenské odpovědnosti, a já jsem měl příležitost setkat se s nositeli této ceny za Moravskoslezský kraj a viděl jsem, že samozřejmě i když do Vladislavského sálu se všichni nevejdou, takže každý kraj má své výrazné vynikající osobnosti a je velmi dobře, jestliže alespoň někteří, ne-li všichni, hejtmani se této tématice věnují.

Já samozřejmě pokračuji i po vítězství v prezidentských volbách na cestách po krajích. Předpokládám, že teď už žádný bláznivý úředník nebude prohlašovat, že je to moje volební kampaň, protože i jemu patrně dojde, že prezident má podle ústavy pouze dvě funkční období.

Domnívám se, že bylo rozumné, že jako malý výraz poděkování těmto voličům jsem zvolil takové pořadí krajů, a v rámci krajů i obcí a měst, které odpovídá procentu odevzdaných hlasů. Proto jsme zde, proto jste museli jet asi dvě hodiny, což vám jistě udělalo radost, a jste v místě, kde jsem dostal osmdesát devět procent odevzdaných hlasů. A abych nikomu nekřivdil, včera jsme s panem hejtmanem byli v Karviné a v Orlové. V Orlové to bylo sedmdesát sedm procent, v Karviné sedmdesát pět procent. Chtěl bych poděkovat za opravdu velmi, velmi hojnou účast, která v obou městech naplnila náměstí. Přesněji řečeno v jednom případě náměstí a v druhém případě jiný prostor, protože tam se to náměstí opravuje.

Pan hejtman už v podstatě vyčerpal ta základní témata. Myslím si, že ta myšlenka průmyslového holdingu je nosná, a jestliže do ní vedle ArcelorMittal a Třineckých železáren, kde jsme byli, zahrneme i Vítkovice, neboť pan Strnad, se kterým jsem se nedávno sešel, jak víte, koupil padesát procent Vítkovic, a tedy je významným akcionářem nebo podílníkem v této firmě. A vzhledem k jeho podnikatelským úspěchům chci věřit, že bude mít úspěch i v tomto případě. Tedy zapojíme-li i Vítkovice do tohoto holdingu, pak chci věřit, že to může mít pro Moravskoslezský kraj pozitivní a stimulující účinek.

Součástí mého programu dnes dopoledne byla i návštěva předsedy České strany sociálně demokratické Jana Hamáčka na jeho žádost. Jednali jsme o vnitrostranickém referendu a jako bývalý předseda sociální demokracie, který jím byl osm let, a myslím, že to byla úspěšná léta, si dovoluji doporučit všem členům sociální demokracie, aby v tomto referendu hlasovali pro spolupráci sociální demokracie s hnutím ANO. Jsem si vědom toho, že někteří sociální demokraté jsou proti této myšlence, respektuji to v demokratické společnosti. Jenom je dobré si všimnout, že jsou to zpravidla ti lidé, kteří přivedli sociální demokracii k oněm nešťastným sedmi procentům.

Takže to je asi tak na úvod z mé strany vše a těším se na vaše inteligentní otázky.

Miloš Zeman, prezident republiky, Slezské Pavlovice, 17. května 2018

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama