Ing. Miloš Zeman

První přímo zvolený prezident ČR
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.11.2012 10:58:15

Evropská unie musí ctít základní hodnoty, pro které vznikla

Evropská unie musí ctít základní hodnoty, pro které vznikla

Miloš Zeman představil Evropskou vizi a své prezidentství v duelu kandidátů

Prezidentský kandidát Miloš Zeman v debatě odmítl bruselský, byrokratický umělý superstát, který nám bude diktovat nesmyslné směrnice. Mezi negativní důsledky patří zvýšení administrativní zátěže pro drobné a střední podnikatele.  Dále zazněly i otázky na téma dalšího rozšiřování Evropské unie a navazování partnerství České republiky ve světě.

„Přehnaný evropský centralismus vede k větší administrativní zátěži zaměstnavatelů a drobných živnostníků. Papírování a vyplňování formulářů zabírá stále více času a v důsledku dochází k likvidaci středních živnostníků. Tito lidé tvoří páteř české ekonomiky a místo vytváření dalších pracovních míst se zabývají evropskými paragrafy a směrnicemi všeho druhu.“ Tak se hned v počátku vymezil Zeman a pokračoval: „Odmítám evropský superstát, který se zbytečně snaží zastupovat naše národní parlamenty na všech úrovních. Věřím, že ekonomická spolupráce nám přinese investice a nová pracovní místa. Jsem hluboce přesvědčen, že nepotřebujeme povinné úsporné žárovky, nařízení o řeznických špalcích z plastu a další nesmyslná nařízení,“ komentoval bývalý premiér Miloš Zeman.

Kandidát Zeman představil jasnou vizi, na rozdíl od Fischera, který hovořil o flexibilní integraci, což v důsledku znamená nejasnou a nečitelnou politiku. „Evropská unie musí ctít základní hodnoty, pro které vznikla. Naše země patří mezi menší státy. Proto je spolupráce s dalšími partnery klíčová. Jedině tak se v dnešním globalizovaném světě můžeme efektivně a především dlouhodobě prosadit, “ komentoval ekonomický prognostik Zeman a dále ve svém příspěvku poukázal na výhody volného obchodu, které přináší investice do naší ekonomiky.

Česká republika nemá podle mnoha kritiků koncepční zahraniční politiku a často jedná nerozhodně.  Za klasický příklad může sloužit setkání úřednického premiéra Jana Fischera s kontroverzním premiérem Kosova, který podle Haagského tribunálu porušoval lidská práva. „V oblasti naší politiky požaduji budování dobrého jména země a otevírání ekonomických příležitostí pro české podnikatele. Stejně tak, jako nepovažuji za možné, abychom vzhledem k ekonomické důležitosti a kulturní blízkosti vyčlenili Rusko z Evropy. Dovedu si představit, že v horizontu příštích dvaceti let se dokonce začneme bavit o jeho přijetí do Evropské unie, “ komentoval unijní výzvy Miloš Zeman.

V debatě kandidátů se řešila i otázka evropských hodnot a společné minulosti. Zeman hned v úvodu připomenul, že „evropské otázky se netočí pouze kolem ekonomiky, ale i okolo morálních hodnot“ a vzpomenul nově zvoleného německého prezidenta Joachima Gaucka. „Prezident Gauck se v Lidicích omluvil za zločiny proti lidskosti, jejichž původci byli Němci za druhé světové války. Budoucí prezident by měl v rámci narovnání historických křivd zaujmout stanovisko k násilnému odsunu Němců po druhé světové válce. Nelze dávat rovnítko mezi Lidice a takzvaný krvavý odsun. Násilné vraždy páchané na Němcích nebyly nařízeny vládou. Za těmito odsouzeníhodnými zločiny stojí příslušníci revolučních gard, které jednaly z vlastní vůle,“ zaujal stanovisko prezidentský kandidát Miloš Zeman a zakončil tím vymezení role nového prezidenta, který vzejde z volby občanů v roce 2013.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama