Ing. Miloš Zeman

První přímo zvolený prezident ČR
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.06.2016 20:30:00

Každý, kdo přijede na Vysočinu, by měl přinést jitřní dar

Každý, kdo přijede na Vysočinu, by měl přinést jitřní dar

Každý, kdo přijede na Vysočinu, by měl přinést jitřní dar

Vážení členové krajského zastupitelstva, paní starostky, páni starostové, dámy a pánové,

vracím se již potřetí do kraje mého srdce, a to nemohu říkat v žádném jiném kraji. Vždy si vzpomenu na nádhernou báseň Františka Halase "Já se tam vrátím, a kdyby mi jen oči pro pláč zbyly, já se tam vrátím, já se tam třebas i po slepu vrátím". A to, prosím pěkně, napsal Halas v době, kdy žil v Kunštátu na okraji Vysočiny a teprve v roce 1944 se přestěhoval do srdce Vysočiny, to jest do Sněžného.

A já se teď budu stěhovat na dovolenou rovněž do srdce Vysočiny, do Nového Veselí, a doufám, že jako čestný občan Nového Veselí budu i nadále lobbovat u pana hejtmana, aby tato obec, přesněji řečeno městys, dostala svůj obchvat. 

Když jsem studoval podklady, tak si říkám, že, zaplať pánbůh, na Vysočině je podprůměrná nezaměstnanost, nejčistší životní prostředí, nejnižší kriminalita, nejnižší sebevražednost, bohužel průměrná mzda je tady o dva a půl tisíce nižší, než je celostátní průměrná mzda a s tím bychom teď měli něco udělat. 

A protože každý, kdo přijede na Vysočinu, by měl přinést jitřní dar, tak možná, že víte, že jsem se v poslední době docela dost exponoval v rozvoji česko-čínských obchodních vztahů a jedním z výsledků této spolupráce je i to, že druhý největší podnik na Vysočině, to jest Žďas, dostane vstupem čínské společnosti CEFC významnou kapitálovou injekci, kterou před několika dny posvětil i Úřad pro hospodářskou soutěž. Takže to je ten jitřní dar, abych nepřišel s prázdnýma rukama. 

Samozřejmě, že jsme s panem hejtmanem již několikátý rok diskutovali o hospicích. Připomínám, že po Karlovarském kraji je Vysočina jediný kraj, který nemá kamenný hospic. Na druhé straně věřím, že se tato situace změní, už proto, že se také připravuje změna zákona o hospicové péči, takže hospice se stanou rovnoprávnými zdravotně-sociálními zařízeními. 

Na druhé straně, chtěl bych ocenit, že kraj Vysočina se stará o památky lépe než většina ostatních krajů. Přivážím s sebou knihu, které se mezi hejtmany říká „Kladivo na hejtmany“, a to je seznam zchátralých památek včetně fotografické dokumentace. Ale znova opakuji, ve srovnání s jinými kraji je na tom Vysočina téměř nejlépe, a za to bych chtěl opravdu poděkovat. 

Takže, těším se na naši diskuzi, protože smyslem všech těchto setkání, ať už s politiky, s občany, se zaměstnanci, s vedením podniků a podobně, není pronášet dlouhé monology, smyslem těchto setkání je diskuze a vnímání názorů a argumentů těch druhých, protože svoje názory člověk docela dobře zná a nemusí sám sebe přesvědčovat. 

Jsem rád, že jsem tady a těším se, že budu pokračovat na nafukovacím člunu na rybníce v Novém Veselí, protože mně osud a moji spolupracovníci dopřáli pětidenní dovolenou.

Děkuji vám za pozornost. 

Miloš Zeman, prezident republiky, Jihlava, 29. června 2016

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama