Ing. Miloš Zeman

První přímo zvolený prezident ČR
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.05.2019 16:14:00

Mnozí talentovaní komunální politici odcházejí a netalentovaní zůstávají

Mnozí talentovaní komunální politici odcházejí a netalentovaní zůstávají

Projev prezidenta republiky na sněmu Svazu měst a obcí České republiky

 Vážený pane předsedo, milý Františku,

když jsme se viděli naposledy, tak se Ti narodil syn, a teď už je to krásné dítě, které zdárně roste, a já věřím, že stejně tak zdárně poroste Svaz měst a obcí, protože ho pokládám za jedinou reprezentativní organizaci komunálních politiků, i když jsou organizace, které se o něco podobného také snaží. Vážím si i toho, že jsi přijal místo v expertním týmu prezidenta republiky, takže máme možnost slyšet hlas měst a obcí z první ruky a při diskusi s ministry právě komunikovat na této úrovni.

Když jsem sem přijel, tak jsem si uvědomil, že minule jsem zde mluvil o šikanování komunálních politiků a o tom, že opravdu mohou být neoprávněná trestní stíhání, a i když nakonec u soudů dopadnou dobře, uváděl jsem tehdy, že v osmdesáti procentech případů soudy vynesou osvobozující rozsudky, tak si uvědomte, že soudní řízení u nás je extrémně zdlouhavé, a znamená to často frustraci ne jenom těchto lidí, ale i jejich rodin. A nelze se divit tomu, že mnozí i talentovaní komunální politici odcházejí a nechtějí znovu kandidovat, a netalentovaní zůstávají. Abych uvedl konkrétní příklad, starosta Prahy 7 vyhlásil včera na Praze 7 stav klimatické nouze, starosta Prahy 8 oznámil, že bude přijímat migranty prchající z Prahy 7 před klimatickou nouzí. Starosta Prahy 8 je můj člověk.

Teď přejděme k problémům, které nás všechny pálí. Uvítal jsem a podporoval jsem zvýšení rozpočtového určení daní ve prospěch měst a obcí. A dokonce si myslím, že v této tendenci bychom měli pokračovat právě proto, že při svých výjezdech do krajů si vždy velmi pečlivě pročtu výsledky rozpočtu a plnění rozpočtu, a asi tak v devadesáti procentech případů jsou tyto rozpočty přebytkové. Zdá se, že stát na centrální úrovni by si z toho měl vzít příklad.

Ne zcela, Františku, s Tebou souhlasím, když říkáš, že pokud stát dává nové povinnosti starostům, měl by k tomu také přidat nové peníze. Já bych totiž těm starostům ty povinnosti ubral. Myslím si, že je to daleko rozumnější způsob, protože starostové si mně mnohokrát stěžovali, že jsou zavalováni často nesmyslnými formuláři, duplicitami a tak dále. Zdá se mi, že právě snížení počtu úředníků, což je moje oblíbené téma, za mé vlády jich byla polovina proti dnešnímu stavu, že snížení počtu úředníků, kteří by se mohli konečně živit poctivým způsobem, například pracovat v soukromém sektoru, takže by to bylo daleko rozumnější řešení. A já bych zde byl pro koperníkovský obrat. Jestliže snížíme počet úředníků, tak jejich agendy se automaticky rozplynou, protože nebude ten zbytek mít zájem na tom, je vykonávat.

Dále bych se připojil k Tvému označení srdcaři. Já jsem se setkal z těch šesti a půl tisíci starostů, nechci říci s většinou, ale s velkou částí z nich, a jestli tam bylo jedno procento flákačů, tak to je hodně. A já si toho nesmírně vážím. Myslím si, že práce komunálních politiků je stále ještě nedoceněná, i když jsem teď podepsal zákon, který poněkud zlepšuje jejich odměny, a myslím si také, že je strašně důležité, a teď se možná někoho z vás dotknu, aby úspěšní starostové měli odvahu kandidovat ve více funkčních obdobích, jako Ty. To znamená, začne-li starosta nějaký větší projekt přesahující svými rozměry výstavbu kurníku, tak je logické, že ten projekt může klidně trvat déle než čtyři roky. A on by se toho měl dožít, protože vždycky je riziko, že jeho nástupce ten projekt zruší. Já jsem to zažil na vlastní kůži, když jsem dočasně odešel z politiky, a nepřál bych si, aby se to opakovalo na komunální úrovni.

Velice vítám, a už o tom mluvila paní ministryně, Národní investiční plán a věřím, že to, co v něm bude obsaženo ze strany měst a obcí, bude také postupně financováno. Ten plán je rozpočítán na dvanáct let a to úzce souvisí právě s těmi minimálně dvěma, ne-li třemi funkčními obdobími.

Ne zcela souhlasím s tím, že jsi proti přímé volbě starostů, ale to si ještě vyřešíme v přátelské diskuzi v expertním týmu. Jen abych Tě opravil, to, co já navrhuju, vůbec není slovenský mode, pozor na to. Slovenský model předpokládá oddělenou volbu starosty nebo primátora. To, co navrhuji já, je, že starostou, primátorem, popřípadě hejtmanem se stane člověk, který byl na kandidátce nejúspěšnější strany příjemcem nejvyššího procenta preferenčních hlasů. Opravdu moc kouřím, promiňte mi to. Takže automaticky, aniž by byla izolovaná samostatná volba, dojde k tomu, že se odstraní zákulisní pletichy a kuloární intriky, a že ten nejúspěšnější se stane starostou, primátorem, či hejtmanem.

Myslím si také, už mluvím příliš dlouho, tak to zkrátím, že jsme poněkud podcenili význam obecního majetku. Podívejte se, ve Francii čtyřicet procent celkového majetku je komunální majetek a tak to bylo do jisté míry i za první republiky. Není důvod, aby obce se zbrkle zbavovaly svého bytového fondu, dnes vidíme, jaké to má důsledky třeba v oblasti sociálního bydlení. Není důvod, aby zbrkle prodávaly, což už se stalo dávno, dávno, energetické akcie, a nyní například dochází k úvahám o zpětném odkupu vodohospodářských zařízení, konkrétně Veolie, kdy Andrej Babiš nabídl, že obcím a městům na to půjčí. Dobře, ale to je další zadlužení, a nemuselo to být, nemuselo to být. Takže berme si poučení z těchto chyb. Já si myslím, že obec by dokázala svůj majetek spravovat dobře, že tento majetek by mohl být i ziskový a že by mohl přispívat do obecního rozpočtu.

Co říci závěrem. Chtěl bych vám popřát jednu velmi prostou věc. Aby až budete končit, tak abyste se za sebe dokázali ohlédnout a něco konkrétního za vámi zůstalo. Říkám to jako člověk, který bude sám končit za tři a půl roku a bude si číst historické knihy a bude s úsměvem pozorovat vývoj české politiky. Nicméně v české politice se bohužel vyskytuje jedno hnutí, které si přisvojuje název starostů, i když se samo potácí na pětiprocentní hranici. Já to pokládám za klamavou reklamu, nenechte se tím otrávit. Pro mě jste jediným reprezentantem starostů právě vy.

Takže, ještě jednou vám přeji úspěch a přeji ono krásné ohlédnutí na konci politické kariéry, které vždycky jednou přijde, a i kdyby to byl například opravený chátrající objekt, a já jsem velice ocenil pana ministra Staňka, že se konečně začal starat o opravu kulturních památek, i když by to byl jenom opravený chodník, nebo cokoli jiného. Měla by to být věc, na kterou by vzpomínali lidé, kteří přijdou po vás. A je mi líto těch, kteří měli plná ústa frází, hráli si na velké politiky, vyhlašovali klimatickou krizi ve svých pražských čtvrtích, a když se ohlédnou, je tam mlčení, je tam prázdnota, případně je tam chátrající obec. Přeji vám radost z vaší práce, protože bez radosti se ta práce nedá dělat.

Děkuji vám za vaši práci a děkuji vám za vaši pozornost.

Miloš Zeman
prezident republiky

Ostrava, 24. května 2019

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama