Ing. Miloš Zeman

První přímo zvolený prezident ČR
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.07.2020 17:34:13

Naše bezpečnost není samozřejmost

Naše bezpečnost není samozřejmost

Zdravice prezidenta republiky přečtená na národní bezpečnostní konferenci „Naše bezpečnost není samozřejmost“

Vážené dámy, vážení pánové, milí hosté,

lituji, že se již sedmého ročníku konference „Naše bezpečnost není samozřejmost" nemohu zúčastnit osobně. Za ty roky se spojení „bezpečnost - Jagello 2000 - Pražský hrad" stalo vlastně tradičním a jaksi samozřejmým, což mne upřímně těší. Dovoluji si Vás všechny alespoň takto na dálku přivítat v Míčovně Pražského hradu - krásné renesanční budově, která v historii sloužila nejen pro míčové hry, ale také jako jízdárna a konírna a dokonce i jako vojenské skladiště.

Pro dnešek se však stala centrem bezpečnostní debaty v Česku. Organizátoři akce - Jagello 2000 a jejich předseda Zbyněk Pavlačík -, jimž tímto děkuji za jejich neutuchající píli, tvrdí, že „jedním z cílů akce je podpořit debatu mezi nejvyššími politickými představiteli, odborníky a příslušníky ozbrojených a bezpečnostních sborů o bezpečnostní situaci." Proto si i já dovolím přispět do diskuse. Bude to jen stručně a heslovitě, protože není nic horšího než rozvláčný úvodní projev.

Zaprvé, název konference velmi správně poukazuje na to, že naše bezpečnost není samozřejmost. To musíme nejen opakovat, ale hlavně si to musíme uvědomovat. O bezpečnostních tématech se musí mluvit nejen v uzavřených kabinetech, ale také veřejně. Proto jste dnes tady.

Zadruhé, současná situace s pandemií koronaviru nemůže a nemá být důvodem, abychom se tématům obrany a bezpečnosti nevěnovali, ba naopak. Dokonce nám ukazuje, jak a kde bychom mohli být zranitelní.

Ze zkušeností z doby premiérování a z role vrchního velitele vidím, jak náročné je odolávat tlaku na snížení obranného rozpočtu - zejména v nynější době zvýšení výdajů státního rozpočtu a propadu jeho příjmů. Tomu tlaku nesmíme podlehnout.

Armáda ČR se musí připravovat na konflikty budoucí, nikoli minulé. A protože způsoby boje se mění, měnit by se měly i armádní akvizice. Ty se musí zaměřit na nákup moderní techniky určené pro boj v 21. století. Jinou klíčovou podmínkou vojenských akvizic je však také zapojení domácího obranného průmyslu. Ta může mít několik různých podob, je ale naprosto nezbytná.

Podmínkou efektivní obrany je kolektivní spolupráce, a je proto dobře, že se tu o obraně budou dnes bavit nejen zástupci ČR, ale také NATO, Evropské unie, V4 a USA. Pro všechny opětovně opakuji, že členství v Severoatlantické alianci a Evropské unii je jedním z pilířů naší zahraniční politiky. Já osobně to dokazuji např. pravidelnou účastí na summitech Aliance. V této souvislosti prosím všechny přítomné, aby v rámci svých kompetencí dohlíželi na plnění závěrů londýnského a předchozích summitů.

Obrana by ale také měla být tématem nadstranickým, protože její zajištění je otázkou dlouhodobou. Věřím, že k tomu přispěje debata předsedů politických stran zastoupených ve Sněmovně, kteří zde vystoupí na závěr konference.

A konečně: je dobře, že je na programu konference také Afghánistán, klíčová mise NATO. Zapojení ČR do této operace jsem vždy podporoval, protože - jak už jistě všichni víte - naším hlavním nepřítelem je mezinárodní terorismus. A právě proti němu v Afghánistánu bojujeme a dále bychom bojovat měli. Nesmíme dopustit, abychom odešli defétisticky - do Afghánistánu jsme přece tolik investovali, včetně obětí největších, lidských životů.

Vítám vás tedy ještě jednou na Pražském hradě a přeji Vám, abyste dnes dokázali francouzskému prezidentovi Macronovi, že NATO a odborná bezpečnostní komunita opravdu není ve stavu mozkové smrti.

S pozdravem

Miloš Zeman, prezident republiky, Pražský hrad, 25. června 2020  

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama