Ing. Miloš Zeman

První přímo zvolený prezident ČR
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.10.2018 14:48:25

Nejsou na světě bližší národy než český a slovenský

Nejsou na světě bližší národy než český a slovenský

Projev prezidenta republiky při vzpomínkovém aktu ke 100. výročí Martinské deklarace

Bratři Slováci, sestry Slovenky, milí přátelé,

děkuji za pozvání na výročí Martinské deklarace, která byla uzavřena pouhé dva dny poté, co v Praze byla rovněž vyhlášena nezávislost českého národa na soustátí Rakouska-Uherska. Oběma našim národům hrozilo tehdy odnárodnění. Čechům hrozila germanizace, Slovákům hrozila maďarizace. Toto výročí si připomínáme především proto, že díky těmto událostem jsme neztratili svoji národnost, neztratili jsme svůj jazyk a mohli jsme se svobodně rozvíjet.

Plně souhlasím s Andrejem Kiskou, který připomínal nesmyslné hádky o tom, kdo na koho doplácí. Podívejte se na ekonomiky obou našich zemí, které skvěle prosperují, aniž by byly obviňovány z nějakých penězovodů.

A souhlasím i s názorem, že ač jsme se rozešli, setkali jsme se v Evropské unii, která je skvělým projektem, jen bych si někdy přál, aby jeho projektanti byli poněkud kvalifikovanější a aby dosáhli úrovně otců zakladatelů Evropské unie.

Milí přátelé, v době listopadové revoluce celým Slovenskem zněla píseň Ivana Hoffmana - Slíbili jsme si lásku a já jsem sem přijel, abych jménem českého národa vám slíbil přátelství. Nejsou na světě bližší národy než český a slovenský, a nejde jenom o jazykovou podobnost. A proto věřím, že spolu budeme v rámci Evropské unie dlouhá léta, dlouhé desítky let, možná i dlouhá staletí. A přesvědčil jsem se o tom, když jsem seznal, že váš státní svátek se drží, v tomto případě svátek Svatomartinské deklarace, jednou za sto let, což není poněkud obvyklé. Nicméně slibuji vám, že když mě pozvete, tak i za těch sto let přijedu. Pravda budu o něco starší a dá-li Bůh, možná i o něco moudřejší.

Dovolte mi tedy závěrem, abych podobně, jako jsem před dvěma dny na Pražském hradě popřál českému národu šťastnou budoucnost, abych totéž popřál i vám. Přeju vám lásku, přeji vám štěstí, přeji vám přátelství a přeji vám šťastnou budoucnost.

Děkuji.

Miloš Zeman, prezident republiky, Slovenská republika, Martin, 30. října 2018

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama