Ing. Miloš Zeman

První přímo zvolený prezident ČR
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.08.2020 13:53:00

Nesmíme dopustit, aby se události 6. srpna 1945 opakovaly

Nesmíme dopustit, aby se události 6. srpna 1945 opakovaly

Přečtěte si dopis, který jsem zaslal starostovi města Hirošima Kazumi Macuimu:

Vážený pane starosto,

dne 6. srpna 2020 si celý svět připomene hrůznou událost, která před 75 lety v Hirošimě předčasně ukončila statisíce nevinných životů. Událost, na kterou nelze zapomenout. Událost, která změnila svět. Pondělí 6. srpna 1945 byl den jako každý jiný. Skončil však tragicky a navždy se zapsal do světových dějin.

Dovolte mi, abych jménem lidu České republiky i jménem svým vyjádřil svou hlubokou soustrast nad ztrátou životů tolika nevinných lidí a i po mnoha letech připomenul událost, která by měla být odstrašujícím příkladem nejen pro nás, ale i pro všechny budoucí generace.

Slova však nemohou vyjádřit utrpení, které museli prožít lidé v tento den, ani smutek, který do dnešního dne zůstává uvnitř pozůstalých a uvnitř nás všech. Je na nás, abychom se z této a podobných událostí poučili a zamysleli se nad budoucností - společnou budoucností celého lidstva a uvědomili si význam a hodnotu lidského života. Přál bych si, abychom žili ve světě bez válek a jaderných zbraní. Bohužel dnešní svět je jiný.

Nesmíme dopustit, aby se události 6. srpna 1945 opakovaly. Je naším společným úkolem a odpovědností předcházet podobným činům. Jsem přesvědčen, že klíčem k udržení míru je dialog a mezinárodní spolupráce. Jednejme proto tak, aby se jaderné zbraně nedostaly do rukou nekontrolovatelných hráčů, aby naši potomci mohli žít v míru a blahobytu.

Vážený pane starosto, velmi si vážím Vaší iniciativy a každoroční připomínky této tragické události. Mrzí mne, že se nemohu této pietní akce osobně zúčastnit, vězte však, že si 6. srpna vzpomenu na nevinné duše zemřelých dětí, žen a mužů, kteří se toho osudného dne stali obětí mocenských bojů, a budu věřit, že je to naposled, co jaderná síla zabíjela.

S úctou

Miloš Zeman

prezident České republiky

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama