Ing. Miloš Zeman

První přímo zvolený prezident ČR
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.03.2019 21:58:00

Obnovitelné zdroje jsou tak trochu módní bublina

Obnovitelné zdroje jsou tak trochu módní bublina

Projev prezidenta republiky při tiskové konferenci k ukončení návštěvy Karlovarského kraje

Vážená a milá paní hejtmanko, dámy a pánové,

mimochodem bylo mi řečeno, že je tady i mikrofon, který používal prezident Ludvík Svoboda, což asi tak bude toto, ale já budu následovat příklad paní hejtmanky a budu mluvit do tohoto mikrofonu a současně se trochu nakloním, a možná že zvládnu oba dva mikrofony najednou.

Tak tedy, chtěl bych především velice poděkovat paní hejtmance a jejímu týmu za skvělou organizaci mé třídenní návštěvy v Karlovarském kraji.

Zadruhé, paní hejtmanko zapomněla jste z těch seznamů potřeb Karlovarského kraje ještě na jedno téma, a to je dálnice D6, o které jsme přitom spolu několikrát mluvili. Prezident samozřejmě není ministr dopravy, nemůže nikomu nařizovat, ale konstatoval jsem, že už asi pře dvěma lety mně pan ministr Ťok slíbil, že dálnice D6 dostane jeho prioritu. A protože sliby se mají dodržovat, tak jsem jel z Lán, abych zkontroloval, jak se to vyvíjí. No a konstatuji, že na některých, ale bohužel pouze na některých, úsecích už se koplo. Ne, že by to bylo hotovo, ale začalo se kopat. Alespoň něco.

Já nejsem sentimentální a už jsem leccos viděl. Vzpomínám na takový zážitek, jako byl třeba v Indii Tádž Mahal a mnohé a mnohé další. Paní hejtmanko, Zanderův sál je něco tak krásného, že Vám závidím, že ho máte, a hlavně dejte pozor, nenechte si ho zničit různými zásahy, protože když už naši architekti nedokáží postavit nic pořádného nového, ať alespoň nekazí to, co naši předkové tak nádherně vybudovali.

Jinak jsem velmi a velmi rád, že tady funguje kamenný hospic. Jak možná víte, přivezl jsem jako malý dárek Pražské Jezulátko a slíbil jsem, že požádám kardinála Duku, aby, až tady bude, aby ho požehnal. Kromě hospice a kromě R6 a kromě těch lázní, které vlastně ani tak nejsou lázněmi, kdysi byly lázněmi, rašelinovými lázněmi, nám zbývá ještě jeden problém, a Vy jste ho zmínila, a to je těžební průmysl.

Já už jsem vyjádřil kacířskou ideu, že nesdílím přesvědčení těch, kteří by chtěli vypnout jak uhelné, tak dokonce jaderné elektrárny, to je ten model Energiewende v Německu. A protože si myslím, že by se jim vzbouřila populace, která by byla jednak v zimě a jednak by nesvítila, takže by byla i ve tmě, tak jsem přesvědčen, že obnovitelné zdroje jsou tak trochu módní bublina, a argumentuji pro toto tvrzení především tím, že jsou výrazně dotovány, a v tržně konformním prostředí by každý energetický zdroj měl mít stejné šance, což tedy solární elektrárny evidentně nemají.

Vy už jste závěrem zmínila, že byla plná náměstí, já bych ještě doplnil, že nebyla ani jedna jediná červená karta. Zřejmě to ten podivný spolek jménem Kaputin, který se vyznačuje házením kytic do odpadkových košů, přestalo bavit, anebo je to z Prahy daleko. A to přátelské prostředí, které jsem tady cítil na každém kroku, mně vlilo novou energii do žil, takže myslím si, že za ty čtyři roky, které budu prezidentovat, Karlovarský kraj ještě minimálně jednou a rád navštívím.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama