Ing. Miloš Zeman

První přímo zvolený prezident ČR
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.01.2022 9:09:00

V mezinárodních žebříčcích není většina našich univerzit příliš úspěšná

V mezinárodních žebříčcích není většina našich univerzit příliš úspěšná

Projev prezidenta republiky při jmenování rektorů vysokých škol

 Vážený pane ministře, vážené paní rektorky, vážení páni rektoři, dámy a pánové,

dovolte mi, abych vám ještě jednou blahopřál k vašemu dnešnímu jmenování.

Měl tady být s vámi ještě jeden kandidát, který je ale nemocný. Je to profesor Vojtěch, Vojtěch Adam. Já, když jsem četl toto jméno, tak byla iluze deja vu, a domníval jsem se, že jde o dalšího uchazeče o Ministerstvo zdravotnictví. Není tomu tak, nicméně tato kombinace jmen se vyskytuje jednou, maximálně dvakrát za tisíc let. Přeji panu profesoru Vojtěchu Adamovi, aby se brzo uzdravil a dekret mu posíláme poštou.

Prostudoval jsem si velmi podrobně životopisy všech z vás a je to velmi zajímavé čtení. Jsou tam lidé, kteří například postavili kapličku v Antarktidě, kteří přispěli k vybudování univerzitního kampusu, kteří získali Fulbrightovo stipendium, ovšem na Harvardu, lidé, kteří svoji funkci budou zastávat již ve druhém funkčním období, což je samo o sobě důkazem jejich práce. Lidé, kteří jsou nováčci a kteří budou muset teprve prokázat svoji úspěšnost, lidé, kteří neuspěli při senátních volbách, a možná to je vedlo, aby kandidovali na funkci rektora, lidé, kteří mají za sebou rozsáhlou publikační činnost, která je obdivuhodná a kterou oslovují mnohé jiné.

Myslím si, že je dobré, abychom všichni společně usilovali o prestiž vašich vysokých škol a já se znepokojením sleduji, že v mezinárodních žebříčcích není většina našich univerzit příliš úspěšná a někdy má dokonce klesající úroveň. Milá paní rektorko, v případě Univerzity Karlovy je slabý argument, že jste o něco lepší než univerzita v Oregonu, a bylo by dobré, kdyby prestiž slavné Karlovy Univerzity pod Vaším vedením vzrostla. A totéž se samozřejmě týká i univerzit dalších.

Takže suma sumárum v závěru vám všem chci popřát hodně úspěchů, zdraví, což zdůrazňuji zejména v posledním roce svého prezidentského působení, a přeji vám, aby vaše práce vedla k tomu, že absolventi vašich škol budou na rozdíl od právnické fakulty plzeňské univerzity považovat za důvod k hrdosti fakt, že absolvovali vaši univerzitu.

Děkuji vám za pozornost.

Miloš Zeman
prezident republiky

Pražský hrad, 26. ledna 2021

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama