Ing. Miloslava Vostrá

  • KSČM
  • Braškov
  • zastupitelka obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.10.2013 10:36:20

Komunisté nezklamou, levici nezradí

Komunisté nezklamou, levici nezradí

Předčasné volby do Poslanecké sněmovny přinesly několik překvapení. Tím prvním je úspěch hnutí podnikatele Andreje Babiše, druhým propad sociální demokracie v podobě nejhoršího výsledku za posledních dvacet let.

KSČM naopak posílila a díky důvěře voličů bude její hlas slyšet ještě silněji. V tuto chvíli není vůbec neskromné konstatovat, že právě komunisté představují po předčasných volbách jedinou levicovou alternativu. Zemanovci zcela pohořeli, sociální demokraté se vrhají do náruče neprůhledných nových uskupení.

KSČM jako odpovědná strana musí na tuto skutečnost reagovat. A to lze jen jediným způsobem. Důsledným trváním na levicovém programu. Budeme tlačit na ČSSD, aby neustupovala z levicových pozic. Příkladem je znovuzavedení progresivního zdanění, tedy společenské solidarity. Babišovo hnutí takový návrh odmítá, sociální demokracie si jej dala do volebního programu. Pokud si ČSSD koupí vládu za ústup z této pozice, bude to zrada na voličích srovnatelná s rokem 2002, kdy dala přednost vládě s unionisty a lidovci před spoluprací s komunisty.

Je třeba také jasně pojmenovat příčiny volebního výsledku. Zatímco KSČM důsledně trvala na levicových tématech a varovala před návratem asociální pravicové politiky, sociální demokraté bojovali mezi sebou a tím oslabovali celé levicové spektrum v očích občanů. Pokud je tedy levicový volič zklamán, že nevznikla jasná levicová většina v Poslanecké sněmovně, měl by činit odpovědnou právě ČSSD.

Pro českou levici přinesly volby důležité poučení. Jakýkoliv ústup z programových pozic, který předvádí ČSSD, je cestou do pekel. Pro KSČM to znamená, že musí zintenzivnit svou aktivitu. Jako komunisté si musíme klást neskromnou ambici stát se vedoucí politickou silou na levici. ČSSD zklamala a čeká ji s velkou pravděpodobností v blízké budoucnosti možný pád, který zažila ODS.

V současné době by měla probíhat povolební vyjednávání. Místo toho sledujeme vnitřní boj, a tak taktovku drží v ruce Andrej Babiš, ne Bohuslav Sobotka. Zástupci KSČM byli sice pozváni sociálními demokraty jako první na jednání do Lidového domu, je třeba si ale přiznat, že Bohuslav Sobotka už v tu dobu pošilhával po firmě Agrofert. Neznamená to ale, že komunisté házejí flintu do žita. Právě na jednáních s představiteli sociální demokracie budeme důsledně trvat na tom, aby nedošlo k úplnému opuštění levicových pozic.

V nové Poslanecké sněmovně tedy bude KSČM zásadně trvat na prosazení nejen progresivního zdanění, ale také majetkových přiznání, obecného referenda i všelidového hlasování o církevních restitucích a zrušení druhého pilíře důchodové reformy. Program je pro komunisty alfou a omegou.

Trvat budeme i na dodržování základních demokratických principů. Chceme, aby byl při složení orgánů Poslanecké sněmovny jednoznačně dodržen princip poměrného zastoupení. Není možné některou ze stran ostrakizovat, vyšachovat ze hry. V nelehké době, která je před námi, je třeba demokratické mechanismy striktně dodržovat a trvat na nich.

Důležitou roli sehraje v povolebním vyjednávání prezident. Nebudeme se chovat jako Sobotkova ČSSD, kdy jeden nesmyslný a hloupý útok střídá druhý. Levicový prezident není protivníkem levicové KSČM. Právě fakt, že na Hradě sedí levicový prezident, by měl být výhodou a ne důvodem pro nerozumné hašteření a osočování.

Před KSČM stojí možná největší výzva za posledních dvacet let. Česká levice je kvůli reálnému debaklu ČSSD a jejímu ústupu směrem doprava otřesena. Přiznejme si to bez vytáček. Komunisté mají povinnost pevně držet levicové pozice a hájit zájmy dolních deseti milionů občanů České republiky. Pravicové vlády v uplynulých letech stát privatizovaly. Vláda ČSSD a hnutí Andreje Babiše bude smutným pokračováním. Půjde o privátní, firemní vládu jakési akciové společnosti Babiš a Sobotka. KSČM může jasně a pevně slíbit, že se nikdy firmou nestane, že nikdy nepodlehne pokušení populismu, že nikdy nezradí levicové hodnoty při vidině teplých ministerských křesel.

Země potřebuje po letech otřesů způsobených pravicí stabilitu. KSČM v nelehké povolební době učiní vše pro to, aby skončilo období nestability. Jsou před námi velké výzvy. Musíme vyřešit ekonomický propad nebo vysokou nezaměstnanost.

Ing. Miloslava VOSTRÁ, místopředsedkyně ÚV KSČM

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama