Ing. Miroslav Balatka

  • BPP
  • Sokolov
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.08.2022 16:54:00

Drastické záběry ze Sokolova. Mučení zajatců

Drastické záběry ze Sokolova. Mučení zajatců

Komentář na facebookovém profilu k výročí narození Samuela Fullera.

 110. narozeniny by dnes oslavil Samuel Fuller, voják americké armády, který s jednotkou Big Red One dorazil v květnu 1945 do tehdejšího Falkenau. Tady také po těžkých bojích, kterými prošel (podílel se na vylodění v Africe, Sicílii i Normandii) pro něj 2. světová válka skončila.

Později se stal známým režisérem. Svůj první film natočil ale právě tady u nás, v Sokolově.

Nebyl to pěkný film. Byly to záběry hrůzných podmínek zajateckého tábora, který Američané v Sokolově objevili a kde zemřelo cca 2700 především sovětských zajatců, zejména z Ukrajiny, Azerbajdžánu, Kazachstánu a Ruska.

Fuller se podílel na vzniku asi 90 filmů. Drastické záběry ze Sokolova však ležely v šuplíku až do té doby, než začaly být zpochybňovány hrůzy války, teprve poté film zveřejnil. Jak ukazuje současnost, zapomínat bychom určitě neměli..

Až půjdete kolem sokolovského zámku, můžete podívat na jeho pamětní desku. Je na ní i s pro něj typickým doutníkem.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama