Ing. Miroslav Balatka

  • BPP
  • Sokolov
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.07.2022 16:08:00

Můžete si STAN představit jako nějakou „firmu“. Děláme chyby, nejsme neomylní

Můžete si STAN představit jako nějakou „firmu“. Děláme chyby, nejsme neomylní

Komentář na facebookovém profilu k hnutí STAN.

 Ano, děláme chyby. Ne, nejsme neomylní. Ano, snažíme se z chyb poučit. Omlouváme se těm, kterým naše chyby a nedokonalost narušily důvěru v politiku našeho hnutí, v politiku jako takovou. Ano, mrzí nás to velmi. Ano, naprosto odsuzujeme korupci. Ano, k problémům se stavíme čelem a řešíme je. Ne, nezametáme problémy pod koberec a nevymlouváme se.

V sobotu proběhl mimořádný celostátní sněm STAN, pro hnutí velmi důležitý. Proběhl necelých šest týdnů po zatýkání na pražském magistrátu, kdy byl obviněn jeden, dnes již bývalý člen STAN, z korupce. Za poslední půlrok, kdy jsme udělali několik chyb, bylo pro všechny členy zatýkání na magistrátu poslední a naprosto zásadní a bezprecedentní událostí, která otřásla nejen hnutím STAN. I to, že se povedlo v době prázdnin v rekordním čase svolat celostátní sněm, na který přijelo a udělalo si čas přes 300 delegátů, které vyslaly na sněm jednotlivé kraje, je pro mne důkaz toho, že hnutí je zdravé a jeho členům velmi záleží na naší značce STAN. Značce, která reprezentuje poctivou politiku, praktická řešení a v podstatných věcech zcela jasný směr. Politiku decentralizovanou, zaměřenou na regiony. Delegáti sněmu se snažili najít cestu jak očistit hnutí, za kterým stojí obrovský kus práce. Nejen na radnicích, kde poctivě pracují naši starostové a zastupitelé, ale i ve vládě, kde se daří zvládat mimo jiné obrovskou uprchlickou vlnu (více než 390 tisíc lidí u nás požádalo o dočasnou ochranu) a zajištění energetické bezpečnosti a energie na následující období.

Jak jsem psal v minulém krátkém příspěvku, na celostátním sněmu se odvolalo a zvolilo celé vedení hnutí. Z velké části se obměnilo, jsou v něm nové tváře a lidé se svými příběhy. Jde hlavně o začátek nové práce a před vedením hnutí stojí velký úkol – pokusit se svojí prací očistit značku a obnovit ztracenou důvěru. Sněm také velmi hlasitě formuloval témata, kterými se chceme zabývat a na kterých chceme pracovat – jsou jimi zejména bydlení, přesun úřadů do regionů, boj proti populismu a extrémismu, posilování bezpečnosti včetně energetické a také vážná debata o zavedení eura, kterým už platí všichni naši sousedé a zavádí se i v Chorvatsku, které do EU vstoupilo daleko později než my.

P.S. Někteří občané zejména ve vypjatých diskusích na sociálních sítích ostře volají po odstoupení ze všech funkcí a někdo i o rozpuštění hnutí (...a někdo i po tom, abychom zdechli, ale to nebudu komentovat). Rozhořčení chápu, částečně i volání po radikálním řešení, zmařené naděje jsou velký motivátor. Ale myslím, že by bylo dobré se na věc podívat s větším klidem, než který můžou způsobovat novinové titulky anebo vyjádření některých představitelů politické konkurence. Možná si můžete STAN představit jako nějakou „firmu“, která má mnoho lidí a poboček (radnic, místních a krajských sdružení) po celé republice. Funguje celkem dobře, výrobky přináší užitek a lidé k nim mají důvěru (kterou opakovaně potvrzují ve volbách). V jedné z těchto mnoha poboček je člověk, který se rozhodl firemní kulturu absolutně opustit a začal podle zjištění policie krást. Policie ho zatkne, velmi správně, a vede vyšetřování. Firma věc naprosto odsoudila, zvolila si nové vedení, omluvila se a situaci řeší. Měla by taková firma okamžitě celá skončit a přestat fungovat? Já si myslím, že ne, že by měla dostat šanci obstát. Ten, kdo tuto firmu nesnáší a nikdy nekupoval její výrobky, ten je nebude kupovat nejspíš ani nadále, ten nakupuje jinde a ať STAN udělá co udělá, vždy to bude špatně. Ale tak to je, s tím se nedá nic dělat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama