Ing. Miroslav Balatka

  • BPP
  • Sokolov
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.01.2021 13:21:00

Nůžky mezi regiony se stále více rozevírají

Nůžky mezi regiony se stále více rozevírají

Projev na 5. schůzi Senátu 27. ledna 2020 k hornímu zákonu

 Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, vážené kolegyně a vážení kolegové,

stojím tu dnes před vámi jako představitel Karlovarského kraje, slovy pana premiéra, nejhoršího kraje historicky ve všem. Kraje, který je dlouhodobě vládami opomíjen, kraje, který je na konci téměř všech žebříčků České republiky, kraje, který má nejnižší mzdy, nejnižší výkon ekonomiky, nejméně vysokoškolsky vzdělaných lidí, ale zato nejvíce exekucí. Kraje, který stále v mnoha ukazatelích klesá níž a níž, kraje, u kterého se dlouhodobě nedaří tyto trendy vůči zbytku republiky změnit.

Nůžky mezi regiony, o kterých tu často mluví i například pan předseda Miloš Vystrčil, se stále více rozevírají. Jsem z kraje, kde klesá důvěra v demokracii, ale kde je velmi nízká volební účast. Jsem z kraje, kde je Senát často považován za, slušně řečeno, zbytečný a zralý na zrušení. Vítězí u nás ve volbách často populisté a bodují extremisté.

Jsem z opomíjeného pohraničního kraje, kde lidé často nevěří, že demokracie může cokoliv změnit, protože ti v Praze pořád něco slibují, své sliby ale neplní a situace je stále horší a padáme níž. Nedávná slova pana premiéra, která jsem citoval na začátku, že jsme nejhorší kraj historicky ve všem a také že stále něco říkáme a měli bychom komunikovat, jsou už pomyslným vrcholem. Andrej Babiš to prohlásil v souvislosti s nedostatkem vakcín proti covidu-19 v Karlovarském kraji. I těch nám posílají z Prahy málo.

Na druhou stranu jsme nádherným místem s obrovským potenciálem. Jsme také lázeňským krajem s krásnou přírodou, Krušnými horami, úžasnou atmosférou spojenou s pohnutou historií 20. století. A také krajem, jehož nemalou část, Sokolovsko, ze kterého já osobně pocházím, čeká transformace spojená s koncem dobývání uhlí. Takových regionů se specifickými problémy je v České republice více, i proto jsem přišel s nápadem na ustavení senátního podvýboru pro regiony v transformaci, který by se těmito problémy systematicky zabýval, a jsem velmi rád, že Senát tento výbor ustavil. Chtěl bych vám všem poděkovat za to, že Senát... Za podporu vzniku tohoto podvýboru, kterému mám tu čest předsedat. Jsem rád, že Senát tím vyslal jasný signál, že na rozdíl od vlády problémy těchto krajů vnímá a chce se jimi zabývat. Na půdě sněmovny vzniká nyní podvýbor s podobným zaměřením a jsem rád, že i dolní komora se bude problematice našich převážně uhelných regionů systematicky věnovat.

Promiňte mi, prosím, tento trochu delší a obecnější úvod, konečně se dostávám k tomu, proč to všechno říkám. Chtěl jsem vás ale uvést do situace, která panuje v regionech, o kterých budete za chvíli také hlasovat.

Chtěl bych vás požádat o podporu pozměňovacího návrhu, který schválil na své druhé schůzi již zmíněný podvýbor pro regiony v transformaci a který je složen ze senátorů, kteří pocházejí právě z těchto regionů a situaci v nich znají. Návrh předložil senátor Přemysl Rabas z Chomutovska v Ústeckém kraji, připodepsali se k němu další senátoři napříč politickým spektrem včetně mě. Situace v Ústeckém kraji není o mnoho jiná než v Karlovarském. Zpravidla jsou Ústečáci v žebříčcích o jedno místo před námi.

Tento pozměňovací návrh je poměrně jednoduchý. Nemění výši, ale mění rozdělení úhrady za vytěžený nerost. U hnědého uhlí je úhrada nyní rozdělena tak, že 33 % dostanou obce, v jejichž katastru probíhá těžba, a 67 % z této úhrady končí ve státním rozpočtu. Z těchto 67 % bychom tímto pozměňovacím návrhem chtěli větší polovinu, slovy matematika, alokovat nově do rozpočtu krajů, ve kterých těžba probíhá a které jsou těžbou zatíženy. Z těchto peněz by mohly kraje hradit projekty pro svůj rozvoj. To znamená, že by rozdělení bylo následující: 33 % pro obce, to zůstává beze změny, 37 % nově pro kraje a 30 % by zůstalo ve státním rozpočtu. Jenom poznávám, že například u úhrad za hlubinnou těžbu černého uhlí, ropy nebo plynu odchází do státního rozpočtu pouze 25 % z úhrad a 75 % končí v obcích, kde probíhá těžba. Vzhledem k tomuto poměru a také vzhledem k tomu, co jsem říkal v úvodu, toto rozdělení považuji za spravedlivější. Karlovarský kraj by tím získal do rozpočtu navíc přibližně 45 milionů ročně, Ústecký potom přibližně 180 milionů ročně. Nejsou to, jak vidíte, z hlediska rozpočtů žádná obrovská čísla. Zbytek republiky, myslím, si ani nevšimne, že takové částky ve státním rozpočtu nebudou. V souvislosti s útlumem těžby budou navíc tato čísla i klesat. Ale v Ústeckém a Karlovarském kraji, a to si dovolím zdůraznit, odkud tyto peníze pocházejí, se za ně dá pořídit mnoho dobrého pro jejich obyvatele. Ještě doplním, že o zdravotních dopadech povrchové těžby uhlí na obyvatele těchto regionů se píší studie. Jedna z Ústeckého kraje byla rozeslána nedávno z Kanceláře Senátu všem senátorům. I z tohoto pohledu je v mnoha ukazatelích situace horší než v ostatních regionech České republiky.

Tento pozměňovací návrh se týká i nového rozdělení úhrad za vytěžený nerost i za povrchové dobývání takzvaných ostatních nerostů.

Typicky kamenolomů a pískoven. Těch je po celém území České republiky více než 900 a poměr rozdělení úhrad je podobný jako u hnědého uhlí, tzn. že větší část z tohoto poplatku končí ve státním rozpočtu než v obcích. Přesněji řečeno, 38 % končí v obcích, 62 % končí ve státním rozpočtu.

I zde bychom chtěli tímto pozměňovacím návrhem změnit rozdělení a nově přidat kraje. Ty by podle něj dostaly 32 %. Kraje by mohly použít tyto peníze např. na opravu silnic, které jsou zničeny provozem nákladních aut z kamenolomů. O této problematice se chystá ještě mluvit můj kolega Marek Ošťádal, který má kamenolom v obci, kde je starostou. Nechám se spolu s vámi překvapit, jestli vám to Marek řekne česky nebo hanácky.

Už se blížím k závěru svého vystoupení. Jsem tu proto, že vás chci požádat, abyste neschvalovali zákon ve znění postoupeném Poslaneckou sněmovnou a pustili tuto novelu horního zákona do podrobné rozpravy. Chtěl bych vás požádat o podporu pozměňovacího návrhu Přemysla Rabase, ke kterému se připojili další senátoři včetně mě napříč politickým spektrem. V tomto návrhu nejde jenom o peníze. V objemech, o které jde, tyto peníze Ústecký ani Karlovarský kraj nespasí. V tomto návrhu jde, si myslím, o víc.

Jde v něm také o jasnou a srozumitelnou zprávu obyvatelům těchto regionů, že Senát na ně nezapomíná, že Senát vnímá jejich situaci, že Senát vnímá to, že tyto kraje jsou dlouhodobě přehlíženy a doplácejí v mnoha oblastech na to, že byly a jsou špinavým energetickým zdrojem pro velkou část republiky. Že kromě svého zdraví a ne zcela utěšených životních podmínek doplácejí obyvatelé těchto krajů na zbytek republiky také tímto, podle mého názoru, nespravedlivým rozdělením úhrad za vytěžený nerost.

Prosím vás o podporu tohoto pozměňovacího návrhu i jménem senátorů, kteří jsou členy podvýboru pro regiony v transformaci. Děkuji vám za vaši pozornost a také za případnou podporu tohoto návrhu.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama