Ing. Miroslav Balatka

  • BPP
  • Sokolov
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.11.2023 19:10:00

Proč až teď, pane Středulo?

Proč až teď, pane Středulo?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stávce.

 70% škol dnes stávkuje. Rozpočet na školství vzroste v roce 2024 o 8 miliard Kč. A to i přes velmi žalostný stav státního rozpočtu, který se zděděným a vysokým tempem zadlužování hrne do průšvihu, kdy jenom na zaplacení úroků státního dluhu vynaložíme 100 miliard Kč (!). Dlouhodobě velmi nízko nastavené platy kuchařek, školníků a dalších nepedagogických pracovníků škol jsou problém, o kterém ministerstvo školství stále jedná. Vláda se snaží v souladu se svým předvolebním slibem snížit státní dluh a tempo zadlužování Ozdravným balíčkem. Ke stávce ve školství se najednou nalepila také ČMKOS zastoupená Josefem Středulou a burcuje zaměstnance k vyjádření nespokojenosti vůči vládě jako takové, ne kvůli žalostně nízkým platům školníků a školních kuchařek, ale kvůli tolik potřebné reformě důchodů, která byla ale představena už letos na jaře. Proč až teď? To samozřejmě vítá opozice vedená expremiérem Andrejem Babišem, který je spoluzodpovědný za současný stav státních financí a dluhu a spolu s odbory nadává vládě, která chce tyto jím zaviněné problémy řešit a říká, že stávkovat by měli všichni. Stávkují ve Škoda Auto, kde jsou dlouhodobě platy výrazně nadprůměrné. Ministr školství Bek, který navýšení rozpočtu školství o 8 miliard vyjednal a zajistil učitelům platy na zákonné úrovni 130% průměrné mzdy se omlouvá rodičům za komplikace, která jim stávka učitelů způsobí. Média vedená zoufalou touhou po vysokých počtech prokliků volí co nejkontroverznější nadpisy článků, aby přilákaly čtenáře, ale většinou je spíš jenom naštvou a radikalizují. Ministři nejsou neomylní supermani, dělají chyby. Ale nejsou to chyby fatální, které by vedly zemi do rozkladu a současnou nelehkou situaci stát zvládá a snaží se věci řešit, jdou i do nepopulárních, ale naprosto nutných reforem. V souladu s tím, co slíbili voličům. To nic nemění na tom, že to v mnozí z nás vnímají jako apokalypsu. Spíš to ale připomíná absurdní drama.

Ať už bude finále dnešního dne jakékoli, přeji školníkům, školním kuchařkám a dalším nepedagogickým pracovníkům důstojné ohodnocení. Možná k tomu dnešní události pomohou. Jenom abychom s vaničkou nevylili i dítě.

P. S. Kdo dnes řeší, že v Pardubicích minulý týden zatýkali vysoké funkcionáře ANO?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama