Ing. Miroslav Balatka

  • BPP
  • Sokolov
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.08.2021 6:39:00

Vybudovali obecní elektrickou síť, využívají tepelná čerpadla. Horní Jiřetín

Vybudovali obecní elektrickou síť, využívají tepelná čerpadla. Horní Jiřetín

Komentář na facebookovém profilu k Hornímu Jiřetínu.

 Jak se může stát obec výrobcem a distributorem energie? Na to jsem se jel zeptat do Horního Jiřetína, kde se právě tohle děje. Vybudovali obecní elektrickou síť, využívají tepelná čerpadla. Na střechu školy umístili fotovoltaickou elektrárnu, vystavěli trafostanici, postupně chtějí zvýšit počty obecních solárních elektráren, pomáhají občanům měnit uhelné kotle za ekologičtější zdroje atd..

Podrobnosti jiřetínského přístupu, spokojenost místních, rentabilitu, bezpečnost a další otázky, které se vážou ke komunitní energetice z obnovitelných zdrojů, jsme včera probírali s panem starostou Vladimírem Buřtem a panem místostarostou Jiřím Benešem. Horní Jiřetín mohl být inspirací i pro ostatní starosty také u nás. Každopádně zde je velmi zajímavý projekt a reálné zkušenosti.

Fotovoltaiku na střeše školy jsem si prohlédl ze střechy barokního kostela Nanebevzetí panny Marie, kam mne vzal pan starosta na prohlídku. Další panely by měly přibýt na obecním penzionu.

Pak jsme se byli podívat a ikonický zámek Jezeří na okraji povrchového dolu, který je kousek od Horního Jiřetína. I tam jsem se, sice jen v rychlosti, měl příležitost v doprovodu pana starosty podívat.

Majestátní budova, která v sobě ukrývá stovky místností, ale také např. kapli a nyní rekonstruované divadlo, stávala u Komořanského jezera, které spolu s vesnicemi muselo ustoupit povrchové těžbě uhlí a lomu ČSA. Nechybělo málo a byl zbořen i zámek. K jeho záchraně se váže velmi zajímavý příběh. Dnes patří zámek mezi nejnavštěvovanější památky Ústeckého kraje. Voda se sem zřejmě po ukončení těžby uhlí a zatopení lomu vrátí. Jen na obce, které musely těžbě ustoupit, zůstanou pouze vzpomínky v paměti lidí a fotografie. Některé z nich je možné také na zámku vidět.

Chtěl bych panu starostovi a místostarostovi poděkovat za čas, který mi věnovali. A Horní Jiřetín, zámek Jezeří, ale i okolní příroda určitě stojí za prohlídku, vřele doporučuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama