Ing. Miroslav Bernášek

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.08.2013 10:39:15

Připomíná to osla kráčejícího za zavěšeným bodlákem

Připomíná to osla kráčejícího za zavěšeným bodlákem

Společnost nacházející se v ekonomické krizi, kdy se lidé potýkají především s existenčními problémy, je náchylná věřit líbivým slibům a návrhům radikálních a rychlých řešení.

Zvláště, pokud ztratí důvěru ve svou politickou reprezentaci. V této situaci se nyní bohužel nacházíme. A hrozí nám mnohými nebezpečími. Obezřetnost a rozum v hrsti jsou proto určitě na místě.

Většina z nás bezesporu viděla českou filmovou pohádku Obušku z pytle ven! Chudý pocestný v podání Ladislava Peška projíždí krajinou na oslíkovi, před nímž drží na klacku uvázaný bodlák. Oslík věří, že si z něj bude moci ukousnout, a tak s touto slepou vírou poslušně jde tam, kam ho, jemu na zádech sedící pocestný, vede. Zavěšeného chutného bodláku se však nedočká.

Takových „bodláků“ se nyní nabízí české společnosti celá řada. Všechny však mají společného jmenovatele – odvést pozornost od řešení skutečných problémů lidí k obecným frázím a nastolit tak atmosféru pro přerozdělení moci a postů. Prezident Zeman se svou stranou SPOZ, sociální demokraté, komunisté, Bártovi véčkaři, ale i novodobí mesiášové, jako jsou Babiš či Okamura se snaží vyvolat dojem, že vše lze vyřešit rychle a jednoduše – jako mávnutím kouzelného proutku. A nabízejí recepty, Stačí rozpustit parlament, uskutečnit předčasné volby a bude dobře. Stačí pozavírat zloděje (aktuální heslo SPOZ na billboardech) a bude dobře. Stačí uvěznit tři exposlance a milenku bývalého premiéra a bude dobře. Stačí vyhnat politiky a zvolit „nepolitiky“ a bude dobře (současná výzva Babišova Ano 2011). Stačí rozšířit integraci České republiky do Evropské unie a bude dobře. To ale přece vůbec nejsou témata, která vyřeší každodenní problémy lidí. To jsou pouze ony šálivé „bodláky“, které nikdy neochutnáme a nikdy se z nich nenajíme. Jsou to naopak témata, která mají rozvrátit politický systém. A ony ho také již do značné míry rozvrátily. Vždyť například předčasné volby vůbec nejsou standardním řešením. Smyslem těch blížících se je, aby v nejvhodnější chvíli, v nejpříznivější okamžik pro některé politické subjekty (levicové ČSSD, komunisty a SPOZ) byla vypsána soutěž o křesla v parlamentu, tedy o to, kdo dosáhne vyšší mety a zabere více mocenských postů. Jsem přesvědčený, že po volbách opět většina lidí rychle procitne, protože zjistí, že proklamované sliby ze strany levicových politických stran se ve skutečnosti neplní, že složité každodenní problémy zaměstnanců i podnikatelů zůstávají. Předčasné volby spouštějí nebezpečný proces s předpokládaným posílením levice včetně komunistů (a levicové strany mají geneticky dané výrazné vměšování do života lidí) a výrazným posílením moci prezidenta Zemana a jeho kamarádů. A to včetně jeho vměšování do výkonné i soudní moci. To je dobré si uvědomit a  rozmyslet si, jakou pozici si nastavíme při vnímání právě začínající předvolební kampaně a při zvažování, komu vyjádříme při volbách podporu.

Udělat maximum pro to, abychom nebyli zklamáni nenaplněnými očekáváními. Proto je potřeba se už nyní sebe sama ptát, co mě skutečně trápí a komplikuje mi život? A jaké řešení mi na to kandidující politické strany a hnutí nabízejí? To jsou podle mne důležité otázky pro blížící se volby. Nesmírně důležité pro osud náš i této země.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama