Ing. Miroslav Bernášek

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.03.2013 8:59:29 - richard hybš

Vláda v rámci aktivní politiky zaměstnanosti není pasívní

Nezaměstnanost – jak byste podporovala tzv. aktivní politiku zaměstnanosti? A proč je podíl výdajů na aktivní politiku zaměstnanosti k HDP u nás hluboce pod evropským průměrem? Kdo za to může?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

03.04.2013 15:28:14 - Ing. Miroslav Bernášek
Aktivit, které ve svém konečném důsledku povedou k takzvané aktivní politice zaměstnanosti se naskýtá bezpočet. Ať již touto politikou myslíme motivaci k zahájení podnikání (nezaměstnaný, který začne podnikat jako živnostník, bude moci zároveň pobírat plnou výši podpory v nezaměstnanosti po celou podpůrčí dobu), změny v zákoníku práce směrem k vyšší motivaci zaměstnavatelů k vytváření nových pracovních míst, pružnější pracovní dobu, spočívající v zavedení pružnějšího konta pracovní doby a umožnění jejího flexibilnějšího nerovnoměrného rozložení nebo zavedení výhodnější práce na dohodu o provedení práce prodloužením limitu ze 150 na 300 
K druhé části otázky: není čas na ukazování prstem, kdo za co může a vzájemné obviňování, ale spíše, jak tuto situaci změnit. Jak jsem již uvedl výše, řešení, jak zvýšit aktivní politiku zaměstnanosti je několik a já osobně věřím, že i ministr financí chápe důležitost těchto kroků, které v dlouhodobém horizontu budou mít na ekonomickou situaci naší země pozitivní vliv. Na druhou stranu je ale čestné si ale také přiznat, že vláda v rámci aktivní politiky zaměstnanosti není pasívní. Došlo ke snížení administrativní zátěže podnikatelů. Zrušili jsme minimální daň, usnadnili jsme vstup do podnikání zejména začínajícím podnikatelům. I proto stoupá počet živnostníků a firem, což má na snižování nezaměstnanosti také svůj podíl.Česká republika má nejnižší míru chudoby v EU, patří mezi evropské státy s nejnižším zadlužením a od roku 1989 má nejvyšší reálné důchody. A to v době hospodářské krize není málo.