Ing. Miroslav Kalousek

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.03.2016 11:49:00

Zaplať, ty sprostý podezřelý! Ale do poloviny zakázek nesmíš vidět

 Zaplať, ty sprostý podezřelý! Ale do poloviny zakázek nesmíš vidět

Projev na 42. schůzi poslanecké sněmovny 9. března 2016 k Vládnímu návrhu zákona o zadávání veřejných zakázek:

Dovolte mi jenom velmi stručně uvést několik důvodů, proč naše politická frakce nemůže podpořit tento zákon. Není to proto, že nebyl přijat pozměňující návrh pana poslance Plíška. V minulém týdnu na něj byla soustředěna politická diskuse i mediální pozornost. Nicméně pokud by tento zákon byl moderní normou, která by mohla být označena za protikorupční, tak bychom ji podpořili bez ohledu na to, že z klientelistických důvodů nebyl přijat pozměňující návrh pana poslance Plíška.

Vláda se bohužel ubírá zcela opačným směrem, než byla poslední protikorupční novela. Zvyšuje limit pro povinné soutěže u stavebních prací z 1 mil. Kč na 6 mil. Kč, u služeb zvyšuje z 1 mil. Kč na 2 mil. Kč. A co je samozřejmě nevíc alarmující, je zvýšení limitu pro legální vícepráce z 20 % na 50 %.

Dámy a pánové, zvýšením těchto limitů se polovina veřejných zakázek, které stát udělí, ocitne mimo veřejnou kontrolu. Ocitne se v šedé zóně. A je to zcela konzistentní s tím, jak vláda postupuje, protože k dnešnímu dni vláda zakázky bez veřejné soutěže, tedy z institutu jednací řízení bez uveřejnění, už zadala zakázky za 55 mld. Kč! To je nejvíc v historii. To je víc, než bez výběrového řízení zadala Nečasova vláda za celou dobu svého období, a to jste tuto Nečasovu vládu dramaticky kritizovali. A protikorupční organizace dramaticky kritizovaly Nečasovu vládu za zákon o zadávání veřejných zakázek, který byl významně víc protikorupční než to, co se chystáte schválit, a kritizovaly Nečasovu vládu za zadání zakázek bez veřejné soutěže, přičemž vy jste k dnešnímu dni zakázek bez veřejné soutěže zadali více, než Nečasova vláda za celé své období. A tváříte se jako umytí andělé. A protikorupční organizace zcela jistě vědí, z jakých důvodů mlčí jak zařezané.

To je docela komická situace za předpokladu, kdy vláda zavádí jedno represivní opatření za druhým a chce mít u daňového poplatníka přehled o každé koruně, pokud možno i o každém pohybu na jeho účtu. A když daňový poplatník peníze odvede, tak mu řeknete: Do poloviny veřejných zakázek podle zákona, který jsme tady prosadili, tobě, daňový poplatníku, nic není. Do toho ty vůbec nesmíš vidět. Zaplať, ty sprostý podezřelý zaplať, o všem co s těmi penězi budeme dělat, na to se podívat nesmíš. Z 50 % to bude před tebou ukryto v šedé zóně. A kdyby sis náhodou se na to chtěl podívat, tak zavádíme nový institut - zaplatíš kauci u ÚHOSu. Kdyby sis chtěl stěžovat na to, že je to neprůhledné, tak zaplatíš kauci, ty daňový poplatníku, z jehož peněz netransparentní veřejné zakázky budeme zadávat.

Znáte-li nějaký větší případ arogance za posledních 25 let, tak já si na něj nepamatuji. Naprosto odlišný přístup k daňovému poplatníkovi a naprosto arogantní a odlišný přístup při zadávání veřejných zakázek, které se chystáte dělat: Chceme vidět každou tvoji korunu, ale do 50 % zakázek, které my budeme zadávat, ty vidět nesmíš, protože ti do toho nic není. Plať a chovej se jako poddaný.

To váš přístup k tomuto návrhu a k tomuto zákonu. To je důvodu, proč my tento zákon v žádném případě nemůžeme podpořit. Myslím si, že až bude schválen, tak s naprostou hrdostí se můžete certifikovat na vládu systémové korupce. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama