Ing. Miroslav Kalousek

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.04.2012 21:00:00

Stavební spoření se má využívat jen ke svému účelu

Stavební spoření se má využívat jen ke svému účelu

Vláda schválila novelu zákonů, které mění podmínky stavebního spoření.

Podle ministra financí Miroslava Kalouska, který návrh zákona předkládal, dochází ke třem zásadním koncepčním změnám. Prostředky státní podpory mají být nově využity na bytové potřeby. „Jde o omezení účelu, aby státní příspěvek byl používán za tím účelem, který daňový poplatník podporuje. To má být účinné od 1. ledna 2014,“ dodal ministr.

Úspory mohou být použity i na zajištění stáří

Dále je možné prostředky převést na spoření na vlastní stáří nebo na vlastní studium. V praxi tak bude možné celou naspořenou částku včetně státní podpory převést do penzijního spoření v rámci III. pilíře. „To se týká smluv, i které byly uzavřeny před datem účinnosti,“ řekl Miroslav Kalousek.

Vládou schválený návrh také rozšiřuje okruh subjektů, které budou poskytovat stavební spoření, a to o tzv. univerzální banky; stávající stavební spořitelny se pak budou moci transformovat na „klasické“ banky. „Stavební spoření je finanční produkt a neexistuje jediný racionální důvod, proč by měly toto spoření nabízet pouze stavební spořitelny,“ dodal ministr.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama