Ing. Miroslav Toman

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,09. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.03.2020 14:16:00

Chceme lesníky vrátit do lesa

Chceme lesníky vrátit do lesa

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 11. března 2020 na téma zadržení vody v krajině a obnovy lesů proti kůrovci.

Takže vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci. Já jenom jestli dovolíte velmi stručně. V prvé řadě bych chtěl poděkovat všem, kteří se o tuto problematiku zajímají, protože opravdu situace v lesích a nejenom v lesích, i v zemědělství je velmi složitá z důvodů škůdců, a to není jenom kůrovec, bekyně velkohlavá, anebo hraboš a další věci, takže chci poděkovat všem napříč politickým spektrem, že se o to zajímáte, i za ta vystoupení, která tady byla.

Jenom pár věcí. Co se týká váženého pana poslance Holomčíka, vážený pane poslanče, to se opakuje neustále dokola. Já se omlouvám, ale my jsme ty důvody, které se staly, jak jsem řekl ve své zprávě, spoustu věcí vám poslali. Já nebudu hledat viníka. Já se nebudu vracet deset, patnáct, sto let zpátky. Pro mě je daleko podstatnější faktická operativní ekonomická pomoc lesům jako takovým, nestátním vlastníkům, zajištění podmínek pro budoucí lesy, tak, aby naše generace lesy tady měly. Je to pro mě podstatnější než se neustále vracet a hledat nějakého viníka.

My víme, co to způsobilo, ale nemyslím si, že se tím chceme zabývat neustále dokola. Jsem připraven se na to s vámi sejít.

Co se týká nové strategie...

To, že došlo možná k pochybení v minulosti atd., asi ano, já tady nebudu řešit transformaci Lesů České republiky třicet let zpátky. Já to už dneska nevyřeším. Já jenom chci říci, že jsme přijali novou strategii Lesů České republiky. Když se podíváte na množství vysoutěžených jednotek, za jaké ceny to děláme, kolik těžíme kůrovcového dřeva, jaký tam je nárůst, všechna čísla jsem řekl při svém vystoupení.

Já tady jenom znovu zdůrazňuji, že my zvyšujeme řádově z 80 tis. hektarů přímo řízených závodů až na 130 tisíc. Budeme obchodovat teď momentálně nárůst o 25 % dříví více vlastního. To všechno se projeví na zisku podniku a zakládáme něco (?) pro budoucnost, tak, aby lesy a lesníci nebyli pouze vypisovateli zakázek.

Máme mnoho programů. Víte, že máme program Vracíme stromy lesům, Různorodost lesů atd., o všem jsem mluvil. Zároveň připravujeme další věci. Chceme pro lesníky vybudovat další hájenky atd., to znamená, chceme lesníky vrátit do lesa.

Zdůrazňuji, že my zvyšujeme prodej lesa z roku na rok vlastní činností o 25 %.

Vážený pan poslanec Zahradník tady zmínil zákon o krizovém řízení. My se na tom shodujeme. Já jenom chci říci, že ten zákon o krizovém řízení je nastaven na krátkodobé pohromy, jako je povodeň, vichřice, ale není to nastaveno na kalamitu typu kůrovec.

My ta krizová opatření po novele lesního zákona, kdy jsem tady děkoval Poslanecké sněmovně, že poslaneckým návrhem jsme mohli změnit lesní zákon, mohli jsme dělat opatření obecné povahy, to jsou ty rajonizace a další věci, takže my to řešíme vlastně i díky vám prostřednictvím opatření obecné povahy a co se týká odbytu dřeva, tak my ten odbyt dřeva řešíme, pan poslanec Podal to tady říkal, do Číny jsme prostřednictvím různých firem více než milión kubíků dřeva vyexpedovali atd. Bavíme se s Ministerstvem průmyslu a obchodu o energetickém využití nejen kalamitního dřeva ať to je pro lokální výrobu tepla nebo pro další výrobky.

Vážené paní poslankyně, páni poslanci, ještě jednou chci poděkovat a věřím, že se na to téma budeme potkávat vícekrát a zároveň bych chtěl říci, že jsem se domluvil s kolegy v průběhu dnešního jednání, že uspořádáme seminář na to, co zaznělo od kolegy Bendla co se týká výparu lesa, výměry lesa, co s tím budeme dělat do budoucna a jak s tím budeme pracovat, jaký to má vliv na krajinu, takže tady říkám na mikrofon, uděláme k tomu odborný seminář, abychom tyto věci probrali.

Ještě jednou děkuji a přeji pěkný den.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama