Ing. Miroslav Toman

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,09. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.03.2020 20:02:00

Platba na první hektary efektivně a jednoduše podpoří nejmenší farmáře

Platba na první hektary efektivně a jednoduše podpoří nejmenší farmáře

O posílení rozpočtu na Společnou zemědělskou politiku (SZP), podpoře malých zemědělců i problematice afrického moru prasat (AMP) včera jednal ministr zemědělství Miroslav Toman s německou ministryní výživy a zemědělství Julií Klöcknerovou.

 Tématem jednání bylo především vyjednávání podmínek nové SZP. Obě strany se shodly, že rozpočet na ni je třeba navýšit, aby byli zemědělci schopni plnit očekávání ve vztahu k ochraně životního prostředí a boji s klimatickou změnou.

„Shodujeme se také na nutnosti zjednodušení budoucí SZP, která nesmí zatěžovat zemědělce zbytečnou byrokracií a také jsme se shodli na dobrovolnosti zastropování přímých plateb a definici skutečného zemědělce. Oba tyto nástroje by neměly být povinné,“ řekl ministr Toman.

Vzhledem k tomu, že reforma SZP stále nebyla dokončena, je důležité připravit přechodné období. ČR stejně jako Německo považuje za nezbytné dvouleté přechodné období, aby se nová pravidla stihla zavést do praxe a nevzniklo riziko, že zemědělci zůstanou bez podpor.

Společný postoj má ČR a Německo také k zavedení tzv. redistributivní platby. „Jde o platbu na první hektary, která efektivně a jednoduše podpoří nejmenší farmáře. V zavedení tohoto nástroje jsme se s německou ministryní jednoznačně shodli,“ řekl ministr Toman.

Tématem jednání byl také africký mor prasat. Nákaza AMP je v Polsku jen 65 kilometrů od českých hranic a od německé hranice je tato vzdálenost dokonce jen 14 kilometrů. Německo proto např. na části hranice s Polskem postavilo oplocení a dělá i další opatření. „I v České republice jsme zavedli řadu opatření, která minimalizují rozšíření afrického moru prasat na našem území. Jako příklad mohu uvést celoroční intenzivní lov prasat divokých, zákaz jejich přikrmování, zákaz dovozu „trofejí“ z prasat divokých ze zemí s výskytem AMP nebo zákaz používat v chovech prasat seno a slámu ze zemí s výskytem AMP,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Spolupráce v oblasti prevence šíření chorob mezi ČR a Německem bude dle dnešní dohody pokračovat. Zástupci české Státní veterinární správy jsou také právě dnes na pracovní návštěvě u německých kolegů, kde řeší podrobnosti kolem opatření k zabránění šíření AMP.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama