Ing. Miroslav Toman

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,09. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.03.2020 18:56:00

V žádném případě to není zaměřeno na malé prodejny

V žádném případě to není zaměřeno na malé prodejny

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 4. března 2020 k zákonu o potravinách a tabákových výrobcích

 Dobrý den dámy a pánové,

tady zaznělo mnoho věcí a já se jen k některým vyjádřím, nebo respektive pokusím se odpovědět na dotazy, které tady padly. První věc je, že se to týká, že to bude mít dopad na malé obchody, že se to týká obchodníků. Tak já pro ty, kteří neměli možnost ani šanci se s tím seznámit, tak já jenom chci říci a dovolte, abych odcitoval překlad a vyjádření nařízení. "V případě kontroly dvojí kvality nelze omezit odpovědnost pouze na některé články obchodního řetězce. Poněvadž by to bylo v rozporu se směrnicí 2005/29/es o nekalých obchodních praktikách vůči spotřebiteli, která za klamavé jednání považuje jakékoliv uvádění zboží na trh ve dvojí kvalitě. Toho se může dopustit kterýkoliv článek obchodního řetězce. Nekalé praktiky jsou v právu Evropské unie vymezeny vůči obchodníkům, kterými jsou podle článku 2 písmeno b) směrnice 2005/29/es fyzické nebo právnické osoby, jež v obchodních praktikách spadajících do oblasti působnosti této směrnice, jednají za účelem, který lze považovat za provozování jejich obchodů živnosti nebo řemesla, a nebo výkonu jejich svobodného povolání. Pojem obchodník tedy podle směrnice zahrnuje celé spektrum provozovatelů, to znamená výrobce, dovozce, vývozce, dodavatele, prodávajícího a podobně. Do rámce směrnice přitom spadají taková jednání obchodníků ve smyslu směrnice v různých fázích obchodního řetězce, která mohou poškodit zájmy spotřebitelů." Tolik citace.

A jestli dovolíte, chci zdůraznit jednu věc. V žádném případě se to nebude dotýkat, a není to zaměřeno na malé prodejny! V žádném případě. Existuje takzvaná analýza rizik, to znamená Státní zemědělská a potravinářská inspekce bude postupovat podle analýzy rizik a podle analýzy rizik žádné nebezpečí u malých prodejen vesnických nehrozí. Jedná se primárně o nadnárodní řetězce, velké řetězce a výrobce. Dvojí kvalita se týká primárně nadnárodních firem! Na stránkách Státní zemědělské a potravinářské inspekce jsme uveřejnili celý postup, jak budeme postupovat. Seznámili jsme s tím jak Svaz obchodu a cestovního ruchu, tak i Potravinářskou komoru a všechny hráče, kteří na trhu jsou. Já opět zdůrazňuji. To, že se to někdo snaží přesměrovat, že likvidujeme malé prodejny je lež! U pana Prouzy ze Svazu obchodu a cestovního ruchu jsem si na to zvykl, s tím vyhrožuje deset let! Ale už nevím, jak to mám vysvětlit, nebudeme pokutovat! A říkám to na mikrofon. A Státní zemědělská a potravinářská inspekce malé prodejny a nebude u ní zkoumat dvojí kvalitu. To je nesmysl! Na to existuje analýza rizik. Můžu to tady zodpovědně říci a budu to říkat všude. A garantuji, že Státní zemědělská a potravinářská inspekce to bude dodržovat, protože bude postupovat podle všech směrnic. To je velmi důležité. Mně jde o to, aby lidé v České republice nekonzumovali potraviny druhé jakosti, aby už je sem přestalo vozit. Uvedli jsme tam více než 22 případů na stránkách tak, abychom popsali co to je dvojí kvalita. Od nápojů přes masné výrobky, čokoládové, a tak dále. Já se těším na výbor, kde ty věci objasníme daleko, daleko pečlivěji.

Co se týká pokut, tak já jenom chci říci, že pokuty nebo respektive sankce. Zákon stanoví rámec a tady platí princip přiměřenosti. To znamená čím menší výrobce, tím menší pokuta. Existuje také možnost odpuštění. Mě mrzí, že pan Bláha tady vystoupil, že mi to neřekl. Oba dva víme o co jde! Pane Bláha prosím, přijďte za mnou, řekneme si to v předsálí. Já vás tady nebudu jakýmkoliv způsobem dehonestovat. Víte o co jde! Včera jste jednal s ředitelem Státní zemědělské a potravinářské inspekce. A já to tady nechci dále říkat, prosím, nesvalujte ty věci na někoho jiného. Prosím!

Co se týká u pana poslance Zahradníka greenwell, tak rozhodně souhlas. Česká republika to bude řešit v rámci strategického plánu. A já chci zdůraznit a opět to tady musím říct veřejně, že Česká republika je pod průměrem používání pesticidů, hnojiv a všech dalších přípravků. Jsem připraven dát zemědělskému výboru analýzu, která vychází z evropských čísel. Mám doloženo, že Česká republika je v používání pesticidů a dalších věcí, hnojiv, pod průměrem Evropské unie. Na ministerstvu existuje strategie na snižování používání pesticidů i hnojiv. Daří se nám to plnit, takže si myslím, že za poslední tři roky to pokleslo o více, než deset procent.

Co se týká dalšího. Já opět tady ještě jednou, jak vystupoval Bláha (?), znovu zdůrazňuji, je tam princip přiměřenosti analýzy rizika. Máme to popsané na webových stránkách, jsem připraven to zdůvodňovat. A chci říci ještě jednou. Likvidace malých prodejen je holý nesmysl. Někteří se tím snaží odvézt pozornost od podstaty problému, protože to některým firmám neuvěřitelně vadí. Dvojí kvalita byla jednoznačně prokázána řadou testů a já jsem odhodlaný s vaší pomocí tu dvojí kvalitu konečně zakázat.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama