Ing. Ondřej Polanský

  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,64. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.09.2021 12:27:00

Bezpečnost na dráze nesouvisí s jedinou profesí

Bezpečnost na dráze nesouvisí s jedinou profesí

Projev na 118. schůzi Poslanecké sněmovny 17. září 2021 k zákonu o drahách a zákonu o správních poplatcích

 Dobrý den, kolegyně, kolegové,

dovolte mi jen krátce navázat na projednávání tohoto zákona ve druhém čtení. Rád bych vás požádal o podporu pozměňovacího návrhu pod písmenem B1. Je to pozměňovací návrh, který vypouští z pozměňovacího návrhu hospodářského výboru ustanovení o konzervaci železnice. Já se o té konzervaci nebudu zmiňovat, už bylo řečeno asi všechno. Dovolte mi krátce zmínit jinou věc, a to je pozměňovací návrh C2 - sankční systém pro strojvedoucí.

Podle Ministerstva dopravy jde o reakci na nedávné - to je loňské a letošní - nehody na železnici. Od února, kdy jsem měl možnost se s tímto pozměňovacím návrhem seznámit, mám jednu stále nezodpovězenou otázku. Bezpečnost na dráze nesouvisí s jedinou profesí strojvedoucího, ale na mnoho dalších - dispečeři, posunovači, výpravčí. Pozměňovací návrh pouze - ale asymetricky - míří na jednu jedinou skupinu, a to je na ty strojvedoucí. To je dotaz číslo jedna - proč vlastně nejsou ostatní skupiny v tom systému sankcí zahrnuty.

Dotaz číslo dvě - a to jsem taky zmiňoval již několikrát - podle statistiky to projetí návěstidla na Stůj, což je asi ten hlavní přestupek, kvůli kterému se ten sankční systém dělá, hrozí každému druhému strojvedoucímu jednou za kariéru. A moje otázka zní - co vlastně tady chceme sankcionovat? V drtivé většině případů bude tento přestupek s každým strojvůdcem řešen v jeho kariéře poprvé a zároveň taky naposledy.

Děkuji za zodpovězení těchto otázek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama