Ing. Ondřej Prokop

  • ANO 2011
  • Praha 11
  • územní plánování
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.02.2021 14:43:15

Místní poplatek z výstavby?

 Místní poplatek z výstavby?

Milí sousedé, dříve narození si možná vzpomenou na nešvary, které provázely výstavbu velkých pražských sídlišť: nedostatek školek, škol či míst k aktivnímu odpočinku, provizorní pouliční osvětlení nebo vyšlapané cesty plné bláta....

... , které nahrazovaly chybějící chodníky. Na rozdíl od minulosti se dnes už při plánování nových bytů🏠 s potřebnou infrastrukturou a občanskou vybaveností počítá, oříškem ale zůstává, jak financovat její rozvoj.

ℹ️ Opoziční poslanci nedávno přišli s návrhem zakotvit v novém stavebním zákoně takzvaný místní poplatek z výstavby. Ten by obcím umožnil vybírat od developerů až 1000 korun z každého dostavěného čtverečního metru podlahové plochy právě za tímto účelem.

Úmysl je bezpochyby dobrý, jeho realizace by ale nic dobrého nepřinesla. Zavedení poplatku, jehož výše by mohla kolísat od 0 do 1000 korun na metr čtvereční, nepředstavuje systémové řešení, které by obcím jakkoli usnadnilo uzavírání dohod s developery. Především by ale znamenalo navýšení nákladů na výstavbu, která by se následně promítla do konečné ceny nemovitosti. Za průměrně velký byt v Praze by tak kupující mohl zaplatit až o téměř 60 tisíc korun víc.

Existuje vůbec jednoduché a systémové řešení, které by v konečném důsledku nezatížilo zájemce o bydlení? Domnívám se, že ano.

✅Z každého dostavěného bytu odvádějí developeři státu daň z přidané hodnoty - v Praze se jedná o přibližně jeden milion korun na bytovou jednotku. Pokud by se určité procento z této částky vracelo přímo obcím, kde výstavba vznikla, získaly by místní samosprávy spravedlivým a transparentním způsobem prostředky na rozvoj a údržbu infrastruktury.

Také já se chystám svůj návrh představit na parlamentní půdě, a to v rámci kulatého stolu na téma rozpočtového určení daní, které počátkem března uspořádám ve spolupráci s poslankyní Monika Červíčková. Těším se na všechny podněty, které mi pomohou tento koncept rozpracovat a posunout dál.

Co myslíte, usnadnila by tato plošná úprava spolupráci mezi obcemi a developery ❓Napište mi svůj názor sem 👇👇👇do komentáře pod příspěvek.

Článek, na který reaguji, najdete zde:
👉https://www.denik.cz/.../stavba-dum-poplatek-zakon...

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama