Ing. Ondřej Prokop

  • ANO 2011
  • Praha 11
  • územní plánování
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.09.2020 10:08:06

Krátkodobé pronájmy (Bytová politika, X.)

Krátkodobé pronájmy (Bytová politika, X.)

Milí sousedé, jaký máte názor na krátkodobé pronájmy vy? Po nepříliš vydařeném návrhu na dostupnější bydlení přichází ČSSD s plánem regulovat služby krátkodobého ubytování.

 Sociální demokraté chtějí prosadit, aby je poskytovatelé směli provozovat nanejvýš třicet dní v roce.

Krátkodobé pronájmy v současnosti zákon nijak neupravuje a snahy o zaplnění tohoto právního vakua rozhodně vítám👍. Jsem ale toho názoru, že při stanovování pravidel bychom se měli odpíchnout od toho nejdůležitějšího faktu: Airbnb a podobné služby jsou ve své podstatě podnikatelskou aktivitou, a proto by pro ně především měla platit stejná pravidla jako pro ostatní ubytovací zařízení.

Zatímco majitel penzionu musí například odvádět daň a další poplatky a věnovat spoustu času administrativě, nemá poskytovatel krátkodobého ubytování vlastně žádné povinnosti. A nejde zdaleka jen o „úředničinu“, ve hře je také bezpečnosti těch, kdo krátkodobých pronájmů využívají. Nabízené byty totiž nejsou vázané žádnými hygienickými ani bezpečnostními normami⚠️.

Toto je první věc, kterou musíme napravit. Samotnou regulaci počtu dní bych navrhoval ponechat do větší míry v rukou jednotlivých obcí. Ty totiž ví nejlépe, jestli jsou pro ně krátkodobé pronájmy zátěží, nebo naopak pomáhají k potřebnému rozvoji turistického ruchu.

Služby krátkodobého ubytování tedy právní úpravu rozhodně potřebují, a to i přesto, že jsou nyní v důsledku koronavirové pandemie na ústupu – z přibližně šesti tisíc bytů jich v nabídce pražských krátkodobých pronájmů zůstala asi tisícovka.

Zároveň ale musíme mít na paměti, že hlavní město v oblasti bydlení pálí mnohem větší problémy.

Jak se na krátkodobé pronájmy díváte vy❓ 
Považujete je za regulérní podnikání❓
Byli byste při tvorbě zákona přísnější, nebo jste pro volnější pravidla❓
Budu rád za vaše komentáře pod příspěvkem 👇👇👇

To by bylo z dnešního pravidelného "bytového okénka"🏠 vše. Článek, na který reaguji, najdete pod příspěvkem.

Článek, na který reaguji 👉https://archiv.ihned.cz/c1-66815480-cssd-navrhuje-omezit...

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama