Ing. Ondřej Prokop

  • ANO 2011
  • Praha 11
  • územní plánování
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.11.2021 19:21:00

Tři roky Hřibovy vlády v Praze

Tři roky Hřibovy vlády v Praze

Pražský primátor Zdeněk Hřib, jeho spolustraníci a koaliční partneři mají za sebou tři roky vlády hlavnímu městu a to je doba, za kterou už lze poměrně slušně hodnotit, zda jejich rozhodnutí vedla k lepšímu životu Pražanů.

 Domnívám se, že v mnoha příkladech nikoliv. Uvedu několik příkladů.

Nejpalčivějším tématem jsou netransparentní zakázky v IT. V oboru, který má v gesci sám pan primátor. Odbor, který vede další Pirát, středočeský zastupitel Milan Krch, utratil 109 milionů korun skrze zakázky malého rozsahu. Ty však mají limit v zadávání do 2 milionů korun. Kontroverzní jsou i poradenské smlouvy v oboru IT za desítky milionů vyvedené netransparentně skrze městskou firmu OperatorICT.

Doménou této koalice je ale očividně i doprava. Praha za svou bohatou historii nezažila tolik dopravních kolapsů jako za poslední tři roky, kdy v křesle náměstka pro dopravu sedí Adam Scheinherr z hnutí Praha sobě Jana Čižínského. Na jeho nekoncepční řešení plné uzavírek, změn směrů, mnoha oprav nakumulovaných v jedné lokalitě doplácí hlavně běžní obyvatelé Prahy, kteří neočekávaně uvíznou i ve více jak hodinových kolonách. Jejich hněv se pak většinou snese ne na magistrát, ale na příslušnou městskou část, jejíž představitelé však o ničem z toho nerozhodli. Prahu ale zaplnily cyklopruhy, mnohdy vedoucí přímo pod kola aut nebo z ničeho nikam.

Evergreenem této koalice je zdražování. V tom jsou skutečně dobří. Už zvýšili nájmy v městských bytech, cenu vodného a stočného dokonce hned několikrát. Vyšší je i daň z nemovitostí, připlatíme si v MHD, na parkovištích P+R i na lanovce na Petřín.

V závěru, v Praze je sice o poznání více kol, ale i mnohem dražší životní úroveň a v neposlední řadě v minulých měsících hlavní město zaplavují odpadky, jejichž svoz zatím magistrát nedokázal uspokojivě řešit.

Abych ale nebyl pouze kritický, za velmi dobré rozhodnutí považuji projekt na výstavbu družstevního bydlení z dílny radní Hany Kordové Marvanové, kvůli kterému se však magistrátní koalice málem rozpadla, než se radní domluvili na jeho, doufejme, konečné podobě.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama