Ing. Ondřej Prokop

  • ANO 2011
  • Praha 11
  • územní plánování
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.10.2020 14:45:00

Týdenní report z Jižního Města (12. - 18. 10. 2020)

Týdenní report z Jižního Města (12. - 18. 10. 2020)

Milí sousedé, dnes vás zdravím z domova z Jižního Města. Rozhodl jsem se, že skloubím doporučení vlády a epidemiologů s mými resty a zůstanu tenhle víkend doma. Dodělal jsem si kupu pracovních věcí, na které jsem už dlouho neměl čas.

Taky jsem se chvíli věnoval dětem, malovali jsme, stavěli Merkura a udělali si takový trošku líný a zdravotně bezpečný víkend. :-)A co vy? Jak jste strávili víkend?

Za to v týdnu jsem se snažil fungovat, jako kdyby žádná epidemie nebyla. Samozřejmě při zachování všech pravidel, hlavně těch 3R - Rouška, Ruce, Rozestupy.

Minulý týden byl hodně nabitý, tak se předem omlouvám zase za trošku delší text. Dnes se ale určitě oplatí přečíst. V Praze se teď děje spoustu věcí, nad kterými zůstává rozum stát. Obzvlášť některé podivné kroky magistrátu, o kterých koalice odmítá diskutovat. O tom ale až dále...

V pondělí jsme měli poradu vedení, která se s celými 30 body na programu zařadila k rekordním. Porady teď děláme napůl v zasedačce na radnici a napůl vzdáleně, abychom i mezi vedením radnice minimalizovali riziko nákazy. Někdy je to složité, protože kolegové na vzdáleném přístupu občas nedávají pozor nebo telefonují a pro toho, kdo schůzi řídí, je to tak výrazně náročnější. Minule to vedl Jakub Lepš, tuto poradu jsem vedl já. Jednali jsme od devíti hodin ráno do dvou do odpoledne, pak byla krátká pauza na oběd a vzápětí hned předrada a rada. Takže celý den v zasedačce, kde je člověk přidušený z respirátoru nebo roušek.

Na poradě jsme měli tentokrát pozvaného ředitele Jihoměstské majetkové, a.s., pana Adamce, se kterým jsme procházeli složitá čísla společnosti v souvislosti s koronavirovou pandemií. Trápí nás především obrovské výpadky příjmů na sportovištích a také zhoršená platební morálka nájemníků v Zahradách Opatov.

Taky nám přišli projektanti představit energetické úpravy na dostavbě nového křídla Starochodovské školy. Na tento projekt se mě často ptá opozice. Konečně půjde kompletně prezentovat a hlavně realizovat. Ale o tom vám brzy napíšu samostatný článek.

Odpoledne jsme měli ještě krátkou radu s jediným bodem na programu. Vyhlášení soutěže na provozovatele Lékařské pohotovosti na Jižním Městě. Možná si pamatujete na bouřlivé diskuse zkraje tohoto roku, kdy nás opozice osočovala z liknavosti, že necháváme pohotovost vyšumět a že ji neřešíme. Na jaře jsme pohotovost dočasně prodloužili do konce tohoto roku a ihned začali připravovat soutěž na další 3 roky. Do konce roku by mělo být vše hotové tak, aby pohotovost na Jižním Městě zůstala. Přesně dle slibů, které jsem vám dal.

V úterý ráno jsem začal poradou s mými odbory a následně na Jihoměstské. Hlavní téma byl rozpočet pro rok 2021 a aktuálně probíhající a připravované investiční akce.

Po obědě jsme měli výbor pro územní rozvoj na magistrátu. Schválili jsme asi 160 podnětů změn územního plánu. Tentokrát mezi nimi nebyl žádný na Praze 11, který by se nás přímo týkal. Co stojí za zmínku, je, že jsme pustili do dalšího projednávání dva obrovské podněty na změnu územního plánu v Letňanech, kde se bude měnit stará průmyslová zástavba na celou novou městskou čtvrť. Nicméně do výstavby je ještě daleko. Do usnesení jsme dali, že před dalším pořízením změny územního plánu musí vzniknout třístranná dohoda - memorandum mezi investorem, městskou částí Praha 18 a hl. m. Prahou na vybudování infrastruktury a veřejné vybavenosti. Pokud by se totiž v Letňanech postavilo takové množství nových bytů, místní vybavení městské části by to neuneslo. A to ani školky a školy ale ani doprava. O tom vám hodně píšu. Snažíme se v Praze nastavit konečně transparentní pravidla spolupráce města a developerů. Cílem je umírněná výstavba, která nebude na úkor místních obyvatel.

Večer jsme se sešli s kolegy z hnutí ANO z Prahy 11 a seděli jsme až do noci nad návrhem rozpočtu pro rok 2021. Je to pěkný oříšek. Vzhledem k chátrajícímu majetku potřebujeme spoustu peněz na opravy a investice, taky se zvedly platy a bude potřeba víc peněz na provoz a k tomu nám díky koronaviru navíc ještě zásadně klesají příjmy. Ze zákona musí městská část mít vyrovnaný rozpočet, což letos bude obzvlášť složité. Odpovědnost za sestavení rozpočtu má Jiří Dohnal, starosta Prahy 11, který má gesci financí. V návrhu rozpočtu je už dnes ve skluzu, takže se mu všichni snažíme pomoct.

Ve středu jsme měli koaliční jednání, na kterém jsme opět řešili rozpočet a také další pokračování plánované výstavby Arény ledových sportů. Tento projekt je aktuálně zablokován na mrtvém bodě a bude i předmětem jednání v příštím týdnu na poradě vedení. Kolegové z Pirátské strany se nejsou schopni již mnoho měsíců shodnout s kolegy z ODS a začíná z toho být už vcelku problém. Faktem je, že v projektu je v tuto chvíli stále mnoho nevyřešených otázek, které chceme vysvětlit i my z hnutí ANO. Tak věřím, že se i tento projekt konečně někam posune. Taky jsme si na koalici formálně zhodnotili naše letní dohodovací řízení. Shodli jsme se na tom, že jsme se neshodli a že dohodovací řízení skončilo bez výsledku.

Dohodovací řízení jsme vyvolali my z hnutí ANO, protože jsme byli dlouhodobě nespokojení s počtem zastupitelů Pirátské strany, které neodpovídá původnímu nastavení a vyvážení koaliční smlouvy. Dále jsme chtěli KOMPLETNÍ zrušení všech tolik kritizovaných poradenských smluv. Ty stojí městskou část skoro 1,5 milionu korun a celkem právem jsou trnem v oku opozici. Zvlášť v této době, kdy je nutné šetřit, kde to jen jde. Bohužel právě tento bod byl hlavní kámen úrazu našich koaličních partnerů, kteří na zachování poradenských smluv v současné výši trvali.

Taky jsem pro vás napsal další “bytové okénko” tak, jako to dělám každou středu a nepřestanu s tím, dokud se opravdu nezačne situace s bydlením v Praze zlepšovat!

Psal jsem o spoluúčasti investorů (developerů) na infrastruktuře a veřejné vybavenosti v místě jejich chystaného projektu. Je zásadní věc, aby výstavbu nového bydlení vždy provázelo rozšíření infrastruktury a veřejné vybavenosti, jinak je tím totiž daná lokalita velmi zatížena a řešení by bylo velmi komplikované, pokud by se na to nemyslelo již na začátku. Jenže kde na to brát peníze? Jedna z možností je vybírání příspěvků od samotných developerů, tam však ale hrozí další navyšování cen bytů. Já jsem spíše pro legislativní změnu, kdy by se na místě využívala část DPH, kterou developeři odvedou při stavbě. Více se dozvíte v článku. Odkaz je pod reportem.

Odpoledne jsem se účastnil Kontrolního výboru na magistrátu, jehož jsem místopředsedou. Krom jiných témat jsme probírali i velmi kontroverzní zakázku na změnu designu vozů pražského MHD. Už jsem o tom v minulosti mnohokrát psal. V době koronakrize a nutných úspor si náměstek pro dopravu Adam Scheiherr vymyslel, že změní zavedený design autobusů, tramvají, metra a dalších vozů MHD. Když jsme v opozici vypočítali, že tato legrace bude stát asi 1,3 miliardy Kč, tak koalice začala couvat, že vlastně nebudou vozy přebarvovat naráz, ale až při výměnách nebo generálních opravách. No tak jsem si zjistil, jak to je dnes s lakováním vozů. A jak? Prakticky se to nedělá. Při generálních opravách se dnes sundají části kapoty a po generálce vozů se zase vrátí nepoškozené zpět. Takže vlastně koalice buďto mlží a chtějí tu miliardu za přelakování vydat a nebo si udělali design “do šuplíku”, který se nepromítne v ulicích města ani za 10 - 15 let. Nevím, co je horší, zvlášť v době, kdy se mluví o razantním zdražováním jízdného. Nepřijde vám, že ti kluci Pirátský už opravdu blbnou? Každopádně jsme si na kontrolním výboru vyžádali ještě jedno právní stanovisko k celé věci. Jakmile ho budu mít, napíšu vám o tom podrobný článek.

Odpoledne jsem pak vedl ještě schůzi představenstva Jihoměstské majetkové. Delší dobu jsme se teď nesešli kvůli karanténám. Připravil jsem tak změnu jednacího řádu, abychom mohli jednat částečně v zasedačce společnosti a částečně vzdáleně. Kromě tristních ekonomických výsledků jsme projednali i zvýšení transparentnosti naší akciové společnosti. Shodli jsme se na tom, že budeme automaticky tvořit každý kvartál podrobnou zprávu o hospodaření společnosti a tu budeme posílat všem členům finančního výboru. Aby zastupitelé byli lépe informovaní o fungování Jihoměstské a přestali mít různé pochybnosti a zbytečné dotazy.

Ve čtvrtek pak bylo Zastupitelstvo hl.m.Prahy, kterému Jan Chabr vtipně říká svátek demokracie. Bohužel demokracii připomínalo jednání hlavně ráno hodně vzdáleně. Koalice pod vedením "transparentního" Zdeněk Hřib - primátor Prahy dnes nepustila na program jednání Zastupitelstva hl. m. Prahy ani jeden z navrhovaných bodů opozice! To, že si Piráti a jejich koaliční partneři na transparentní demokracii jen hrají je po dnešku snad všem jasné. Válcování opozice, nepřipuštění občanů na jednání Zastupitelstva, tutlání a mlžení. To je už po 2 letech naprostý standard vládnutí této koalice.

Co asi koalice tají u Hotelu Opatov na Praze 11, který je již přes 10 let vybydlený a chátrá? To je jeden z bodů, který jsme dnes chtěli věcně prodiskutovat. Protože se domníváme, že Praze vzniká liknavým přístupem Rady významná škoda Praze v řádu desítek milionů Kč!

Rada hlavního města Prahy již po několik měsíců odkládá rozhodnutí investiční akce Rekonstrukce objektu bývalého hotelu Opatov bez udání důvodu. K významné prodlevě došlo již v lednu 2020 u výběru dodavatele. Rada vyloučila jednoho z účastníků zadávacího řízení z důvodu nesplnění podmínek. Dodavatel měl být dle harmonogramu vybrán na začátku ledna 2020, avšak kvůli četným dotazům od uchazečů byla lhůta pro podání nabídek prodloužena a k výběru mělo dojít v průběhu března. Dále měl být tisk obsahující schválení výběru dodavatele předložen Radu ke schválení, což se však nestalo.

Hovoříme tedy o půl roční prodlevě, která má významný vliv na mnoho úzce souvisejících a navázaných akcí. Městská část Praha 11 již od roku 2019 rekonstruuje bývalou ubytovnu Sandra (www.bydleni-sandra.cz), přičemž na této investiční akci se významně podílí i Magistrát hl. m. Prahy.

Bývalá ubytovna Sandra je obdobného charakteru jako Hotel Opatov, neboť se jedná o tzv. dvojčata. Vzhledem k tomu, že obě investiční akce mají nemalý dopad na život tamějších obyvatel (zvýšená intenzita hluku, významná dopravní omezení, prašnost, atp.), bylo by více než vhodné neprodleně zahájit investiční akci Hotel Opatov, aby co nejvíce stavebních prací probíhalo současně. Navíc tímto nekonáním přichází Hlavní město Praha o význačné finanční prostředky do rozpočtu hl. m. Prahy, které by mohla po dokončení této investiční akce inkasovat. Hovoříme o roční ztrátě pro rozpočet hl. m. Prahy ve výši cca 20-30 mil. Kč.

To je škoda, kterou svým nerozhodováním Rada dnes reálně způsobuje.

V této oblasti je rovněž plánována výstavba parkovacího domu, která však nemůže být realizována dříve, než budou obě rekonstrukce, Sandra a Hotel Opatov, dokončeny. Tuto výstavbu parkovacího domu plánuje Praha společně s MČ Praha 11. A čekají na ní i desítky až stovky občanů v okolí, kteří už dnes mají problém s parkováním.

Vzhledem k závažnosti a komplikacím s nerozhodováním plánované investiční akce pro MČ Praha 11 a vyplývající nejistoty zaslal Jiří Dohnal, starosta Prahy 11 dopis radnímu Adam Zábranský o tom, že Praha 11 žádá o bezodkladné spuštění této rekonstrukce, aby navázala podle plánu na rekonstrukci Ubytovny Sandra. Zajímavé je, že pan primátor, pan radní Zábranský i starosta Jiří Dohnal jsou z jedné partaje, všichni jsou Piráti. Ani to však nevedlo k rozhodnutí. Pan primátor a jeho rada do dnešního dne nerozhodla o tom co s rekonstrukcí bude.

Korunu tomu dnes na jednání nasadil ještě pirátský zastupitel hl.m.Prahy Ladislav Kos, který dokonce hlasoval PROTI zařazení bodu Hotel Opatov projednat. Paradoxem je, že Ladislav Kos je zastupitelem Prahy i Prahy 11, stejně tak jako já. Asi ho osud dvojčete naší Sandry nezajímá. Nebo naopak ví, co je potřeba ututlat a o čem se opozice a veřejnost nemá dozvědět?

Hotel Opatov není jediná akce, v rámci které Rada Prahy nekoná, jako další příklad lze uvést investiční akci Rekonstrukce Staroměstské tržnice, která je v současné době takřka opuštěná. Řada nájemců tržnici opustila, a tudíž opět nepřináší žádné finanční prostředky do rozpočtu hl. m. Prahy.
Co asi koalice tají ohledně těchto zakázek, že nepřipustí diskusi na plénu Zastupitelstva?

Další zklamání bylo to, že vedení Prahy rezignovalo na systémovou podporu podnikání v Praze a zamítlo 😢🤔😓vytvoření výboru pro podnikání.

Zastupitelský klub ANO vyzval k restrukturalizaci pražské ekonomiky, ale přidal se jen klub ODS.

Na zastupitelstvu navrhl kolega Ivan Pilný (exministr financí, dřívější generální ředitel společnosti Microsoft) vytvoření výboru pro podnikání. Zastupitelstvo návrh zamítlo hlasy Pirátů, Praha sobě, TOP 09 a STAN. Přitom nepřišel žádný jiný návrh na systémové řešení.

Úkolem tohoto výboru by bylo zastřešení pomoci a příprava konkrétního plánu na nakopnutí paralyzované ekonomiky vinou Covid 19. Zastupitelský klub ANO dále navrhoval, aby město vypracovalo analýzu všech českých i evropských dotačních programů využitelných pro restrukturalizaci pražské ekonomiky. Třetím úkolem zadaným Radě je příprava rekvalifikačních kurzů pro pracovníky ze sektoru služeb.

Současná situace vyžaduje rychlé a účinné řešení, ale přitom nemá nikoho, kdo by tuto oblast komplexně koordinoval a zastřešoval. Je to smutné, protože jinak máme výbory na mnoho dalších oblastí – kultura, sport, sociální záležitosti, bydlení, infrastrukturu, evropské záležitosti, majetek výchovu…

Pan zastupitel Pilný v závěrečné řeči vyzval zastupitele, kteří vytvoření výboru na podporu podnikání nechtějí podpořit, ať vyjdou ven a rozhlédnou se po Praze. A ať si uvědomí, že bude v Praze hůř. Výzva nebyla nic platná. Paradoxně koalice navrhuje vytvoření samostatného výboru pro sport. Podpora podnikání a práce pro desítky tisíc lidí v Praze tedy není její prioritou evidentně.

Já jsem ještě navrhoval bod do programu, kde jsem chtěl vysvětlit proč náměstek Adam Scheinherr odmítá diskutovat o chystané kontroverzní opravě libeňského mostu za bezmála 3 miliardy korun? Pokud jste četli můj nedávný článek, který jsem tu publikoval, pak víte, že předraženou opravu mostu provází celá řada velmi podivných okolností a především nezodpovězených otázek.

Tento návrh ani po dlouhé a bouřlivé diskusi mezi koalicí a opozicí na program neprošel. To i přesto, že se dočkal podpory nejen našeho politického klubu, ale i většiny členů politického klubu ODS. Dohady k tomuto bodu trvaly takřka celé dopoledne a koalice se nakonec rozhodla o chystané kontroverzní rekonstrukci Libeňského mostu za bezmála 3 MILIARDY KORUN (!) vůbec nediskutovat. Jinými slovy i přes velkou snahu opozičních stran dozvědět se od koalice důvody, proč má město rekonstrukci realizovat takhle draze a za takto podivných podmínek, vláda v čele s Piráty nejen odmítla otázky zodpovědět, ale přes náš odpor se rozhodla realizovat si ji na sílu.

V politice se občas některá vládní rozhodnutí zdají na první pohled pochybná, to je asi normální. Od toho je v demokratickém režimu koneckonců opozice, aby kladla otázky. V případě, že jsou kroky koalice logické a dobře promyšlené, neměli by mít její představitelé problém svá rozhodnutí vysvětlit. Co si ale myslet ve chvíli, kdy vysvětlit nic nechtějí? A své řešení si protlačují i tak? Co za tím je?

Hlavním důvodem, proč požadujeme otevření diskuse k tomuto bodu je řada pochybností. Například proč Rada hl. m. Prahy připravuje výběrové řízení na stavební firmu metodou Design & Build, kdy předem není daný soupis položek, na jehož základě se následně stanovuje předpokládaná hodnota zakázky. Místo toho jsou tyto výdaje schvalovány až průběžně. To v konečném důsledku znamená, že není možné přesně určit, kolik tato investiční akce bude stát. Přestože se v tisku hovoří o celkových (předpokládaných) nákladech 2,85 mld. Kč, musíme si vzpomenout na řadu jiných investičních akcí, které se konaly rovněž v režimu Design & Build. Tam se mnohdy výrazně lišily očekávané a následně reálně náklady na danou investiční akci. Finální cena je jedním ze zásadních faktů, na kterou jsem se během zastupitelstva chtěl ptát. Rád bych slyšel oficiálně na mikrofon před veřejností od náměstka Scheinherra, že si za touto finální cenou stojí a bere plnou politickou odpovědnost, pokud by se cena navyšovala.

Pan Ondřej Martan (ODS), starosta Běchovic, řekl: „Pokud by diskutabilní rekonstrukci mostu za bezmála 3 miliardy Korun, které vůbec nemusí být konečné, prosazovala ODS, budou její členové vláčeni ve všech médiích. Pokud to samé dělá Pirátská strana s Praha Sobě je vše v pořádku. Pokud je to skutečně v pořádku, zařaďte bod na program, ať můžete rozptýlit naše pochybnosti a zodpovědět naše otázky.“

Hlavní město Praha má v současné době vydané územní rozhodnutí a stavební povolení na stavbu mostu, jehož šíře činí 26 metrů, o což se zároveň opírá i významná část rekonstrukce. Ta má ale jen 21 metrů. Tedy rozdíl činí 5 metrů, čímž je více než pravděpodobné, že o toto územní rozhodnutí město přijde a jeho následné znovuprojednání představuje další 2 roky. Navíc, a to považuji za velmi nesmyslné, těchto 21 metrů neřeší celkový rozvoj Prahy – Bubny, Prahy – Rohan. Pouze tak rekonstruuje současný stav, který do budoucna nebude stačit. I v tomto ohledu bylo územní rozhodnutí vydáno – pro navýšení dopravní kapacity pro budoucí vyšší nároky Prahy. Právě to, jestli si pan náměstek Scheinherr je jistý, že Praha o toto vydané povolení nemůže změnou šířky mostu přijít, je další podstatná otázka, kterou jsem na zastupitelstvu chtěl klást a slyšet na ní odpověď.

Poslední zásadní otázkou, kterou jsem chtěl položit, je termín dokončení rekonstrukce, který se neustále potichu posouvá. Chtěl jsem slyšet jasný a finální a zcela neměnný termín, za kterým si bude pan náměstek stát. Opět jsem se odpovědi nedočkal.

Prostě a jednoduše. Místo, aby koalice v čele s primátorem Hřibem podpořila návrh zařadit bod o Libeňském mostu do programu, rozhodla se chovat arogantně až útočně. Při návrhu programu pan náměstek Scheihnerr odpovídal povýšeně stylem, že vše podstatné už zaznělo na „výboru“ a že není tedy o čem diskutovat. Na položené otázky neodpověděl. Pokud by skutečně bylo vše v pořádku, neměl by být problém přeci téma prodiskutovat. Takto to naopak vypadá, že buďto něco tají nebo se na nepříjemné otázky bojí odpovídat. Jak se nakonec ukázalo, chystaná rekonstrukce Libeňského mostu je pro koalici velmi bolestivé místo a jednat se o něm prostě nikomu nechce.

Rozhodli jsme se proto s kolegy, že budeme na nejbližším jednání Zastupitelstva požadovat znovuzařazení tohoto bodu na program jednání. Zejména budeme požadovat odpovědi na zásadní otázky, které jsem položil v tomto článku.

Otázky, na které chci znát jasné odpovědi jsou:
👉jaké jsou maximální náklady na tuto rekonstrukci, 👉 sdělení přesného termínu, kdy se Pražané skutečně dočkají této rekonstrukce,
👉jaké existují jistoty, a zejména záruky, že hl. m. Praha nepřijde o územní rozhodnutí při změně rozměru.

Budu rád, když mi napíšete další otázky týkající se této velmi drahé chystané rekonstrukce, vznesu je na dalším jednání i za vás.

Pak se situace trošku otočila a podařilo se alespoň prosadit 73 milionů pro Prahu 11, dotaci na další etapu rekonstrukce ubytovny Sandra. Magistrát si sice vyjednal, že za to bude mít k dispozici v Sandře 30 ubytovacích jednotek, ale stále jich 146 zůstane pro Prahu 11 a za peníze magistrátu budeme moci udělat opravu i pláště budovy a bydlení v Nové Sandře bude levnější.

Úplně na konci programu byl můj bod o Dostupném družstevním bydlení, který mi koalice zařadila na program už v minulém měsíci. Tehdy jsem souhlasil vzhledem k pokročilé hodině projednávání s odsunem mého bodu na říjnové zasedání.

Bytová krize v hlavním městě pokračuje navzdory probíhající pandemii i slibům politiků. Vlastnické bydlení v Praze se pro většinu obyvatel města stává pouhým snem. Nedostatek bytů a jejich vysoká pořizovací cena dlouhodobě šponuje i ceny nájmů. To znamená ještě hlubší zásek do rodinných rozpočtů Pražanů, kteří navíc aktuálně čelí ekonomické nejistotě způsobené pandemií koronaviru.

Vedení města si je alarmujícího stavu pražského realitního trhu vědomo. Ostatně 13. října byla na stránkách města zveřejněna analýza společnosti Deloitte věnovaná nájemnímu bydlení. Její zjištění lze shrnout zhruba takto: Pandemie upravila ceny nájmů jen kosmeticky. Pokles ceny o pouhé 2,6 % nemůže vymazat průměrný 3% roční nárůst ani skokové zdražení o 12,5 % v roce 2017. Výsledky analýzy jsou tedy jen důkazem, že vedení Prahy nedokázalo s nastalou situací udělat nic.

Alespoň částečnou odpovědí na bytovou a nájemní krizi měl být – podle vedení města – projekt dostupného družstevního bydlení. Tento koncept byl koneckonců v koaličním programovém prohlášení a za recept jej slibovala většina stran zastoupených v zastupitelstvu. Projekt družstevního bydlení se ovšem stal předmětem boje mezi vládnoucími Piráty primátora Zdeňka Hřiba a Spojenými silami Jiřího Pospíšila a Hany Kordové Marvanové, takže v této chvíli přešlapuje na místě.

Postup vedení města považuji za značně znepokojivý. Koalice nejenže dlouhodobě nevede jakoukoli konstruktivní diskusi o projektu, ale celý návrh smetla ze stolu na základě pochybně provedeného posudku, za který z veřejných prostředků zaplatila 605 tisíc korun. Stále navíc není jasné, kdo byl jeho zadavatelem nebo z jakých dokumentů se vycházelo, od této události zjevně projekt dostupného družstevního bydlení stojí na místě.

Jde ale pouze o jeden z mnoha kroků – dále je potřeba vyřešit nekonečné povolovací procesy při výstavbě a nesmyslné stavební uzávěry na brownfieldech. Bez toho se město nemá jak, ani kam rozvíjet. Rukojmími tohoto boje jsou Pražané. Proto jsme jako klub Hnutí ANO vyzvali vládnoucí koalici, aby Rada města zastupitelům předložila zásady projektu Dostupného družstevního bydlení v hlavním městě. Čas studií, neustálých koaličních válek i siláckých rétorických cvičení na sociálních sítích musí skončit. Namísto nekončících sporů uvnitř koalice v této věci, je potřeba konečně začít pracovat, jinak se z Prahy stane město pro pár vyvolených. Všichni ostatní do něj budou dojíždět zvenčí. S tím má infrastruktura města problémy už dnes.

Nakonec po diskusi Zastupitelstvo celkem překvapivě odhlasovalo můj návrh, aby radní Hana Kordová Marvanovápřepracovala svůj původní návrh pro družstevní bydlení, zohlednila připomínky kolegů z koalice a do konce roku tisk předložila na jednání Zastupitelstva znova. Tak snad se konečně blízká v bytové politice Prahy na lepší časy!

V pátek jsem ráno strávil s občany. Zase jsme řešili hlavně chodníky a silnice. Díry, propadlá místa, stromy zasahující do chodníků. Budu si muset promluvit s kolegy, kteří mají na starosti dopravu a životní prostředí. Situace se podle stížností občanů začíná zhoršovat. Také se mě hodně ptáte na odběrné místo na testy COVID-19 na Jižním Městě. Pan starosta Dohnal slíbil zřízení odběrného místa do půlky října na Jižním Městě. Měl otevřít s primátorem stan u našeho bazénu. Půlka října je pryč a pan starosta mi na dotazy, kde stan je, neodpovídá. Takže upřímně nevím, jaký je stav a zda a kdy u nás odběrné místo bude. Zkuste se zeptat přímo starosty, který má tyto záležitosti v kompetenci.

V poledne jsme měli krizový štáb, já se ho tentokrát nezúčastnil, protože jsem měl paralelní jednání s paní poslankyní Monika Červíčková. Více než hodinu jsme rozebírali bytovou krizi v Praze. Informovali jsme se vzájemně o tom, co já dělám na Praze 11 a na magistrátu pro změny ze spodu. Diskutovali jsme také některé kroky, které (ne)dělá Pirátská koalice na hl.m.Praze. Říkal jsem jí o tom, že dostupné družstevní bydlení sice má koalice v programovém prohlášení rady, ale 2 roky pro něj nic neudělali. Až mě se povedlo s tím snad trošku pohnout ve čtvrtek na Zastupitelstvu. Také jsme diskutovali záměr Prahy kupovat zkrachovalé hotely a ubytovávat do nich lidi bez domova. I k tomu máme celou řadu výhrad, které budu prezentovat na jednání komise, která pro tento účel byla zřízena a jejímž členem za opozici jsem. Paní poslankyně mě zase informovala o připravovaných systémových změnách na úrovni vlády a poslanců. Pro zastavení růstu cen bytů a vyřešení prohlubující se krize bydlení bude potřeba udělat mnoho změn a to na více úrovních. Proto jsme se dohodli na dalších pravidelných schůzkách i s dalšími kolegy, abychom si mohli jednoduše sdílet informace a společně připravit konkrétní opatření.

No jak vidíte, je toho celá spousta, co se teď děje a co by se mělo řešit, takže já už si teď půjdu odpočinout, abych se na to zítra mohl zase vrhnout. :-) Pokud jste můj report dočetli až sem, moc děkuji za váš čas a energii. Jsem velmi vděčný všem, kteří mě podporujete, píšete mi nebo voláte. Jsem tu pro vás. Tak se mějte hezky a hlavně na sebe dávejte pozor.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama