Ing. Ondřej Prokop

  • ANO 2011
  • Praha 11
  • územní plánování
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.03.2020 14:01:00

Týdenní report z Jižního Města (23. - 29. 3. 2020)

Týdenní report z Jižního Města (23. - 29. 3. 2020)

Milí sousedé, protože dobrých zpráv je poslední dny málo, chtěl bych na úvod dnešního příspěvku říct něco hezkého. V Zoo Praha se v pátek nad ránem narodilo slůňátko!

 Zoo je bohužel teď uzavřená, ale na zvířátka se můžete podívat alespoň zde na videu: https://www.youtube.com/user/zoopraha/

Jinak dneska vás zdravím už z mé radniční kanceláře. Přestože jsme s kolegy většinu týdne strávili komunikací na dálku přes telefon a video, snažím se v rámci možností fungovat maximálně normálně, aby tu žádná práce nestála. Dnes je za námi už druhý týden tvrdých restrikcí, omezení pohybu a náročného boje s tím proklatým neviditelným nepřítelem. 

Musím říct, že tak rychle mi snad žádný jiný týden neutekl. Kromě nepřetržité práce s kolegy na maximální informovanosti našich spoluobčanů o změnách v nařízeních vlády a o tom, kam se mohou obracet pro pomoc, tak celý týden řešíme především to, co přijde v nejbližší době, až skončí tenhle hlavní boj. Tento týden jsem řešil několik složitých lidských příběhů. Rodinné firmy, kde se najednou celá rodina ocitla bez příjmu. Jiná krachující podnikání. Ale také mnoho nájemců našich obecních bytů, kteří jsou ze dne na den bez práce a nevědí, z čeho budou platit nájem, a bojí se o střechu nad hlavou. Začínáme tušit, jaká budou mít tato tvrdá avšak nutná opatření vlády vliv na naši ekonomiku a na občany naší městské části. Celý týden se proto intenzivně zabýváme návrhy opatření, které bude třeba přijmout. Už teď je asi všem jasné, že to nebude žádná legrace. 

Proto jsme už v pondělí sepsali s kolegou Martinem Horákem, který vede na Praze 11 finanční výbor, soubor ekonomických opatření, které chceme na radnici řešit. Z toho vznikl rozsáhlý materiál na zítřejší poradu vedení, kde se budeme problému důkladně věnovat. S výsledky vás budu postupně seznamovat.

Už teď je schválené rozhodnutí Rady Prahy 11 z 23.3.2020, kdy jsem prosadil to, že nebudeme v době nouzového stavu účtovat úroky z prodlení u nezaplaceného nájemného. Hlavně pak také, že nezaplacený nájem nebude důvodem pro výpověď. Tím jsme získali čas na koncepční a systémové řešení jak my jako radnice, tak i naši nájemci, kteří se nyní nemusí strachovat, že bychom je v případě včasného nezaplacení nájemného vypovídali a vymáhali po nich úroky.

V pondělí jsme taky na poradě vedení rozhodli o mimořádném daru dobrovolným hasičům, kteří jsou stejně jako lékaři, policisté a další v první linii. Všem těmto lidem v dnešních dnech patří hlavní dík. Bez nich bychom situaci nikdy nezvládli.

Pan starosta taky s krizovým řízením v pondělí navrhl a společně rozhodli, jak budeme rozdělovat pomoc, která se od pondělí začala na úřad scházet. Dostali jsme něco málo zdravotnického materiálu a dezinfekce od státu a magistrátu, ale především mnohem více od dobrovolníků, kteří se rozhodli doma šít textilní roušky a věnovat je potřebným. Musím říct, že s takovou vlnou solidarity jako v posledních dvou týdnech jsem se za svůj život ještě nesetkal. A všem ženám, které dnes na Jižňáku šijí roušky, patří obrovský dík. Dík patří i rozsáhlé vietnamské komunitě, která nás také velmi dobře zásobuje.

Tenhle týden jsme se také dohodli s kolegy z klubu zastupitelů hnutí ANO na Praze 11, že naši zastupitelskou odměnu pošleme na dobročinné účely. Ne snad proto, že bychom nic nedělali, ale proto, že je to správné. Věnovali jsme tak několik desítek tisíc korun našemu Klokánek Praha 4 - Jižní Město v Láskově ulici a nadaci ŽIVOT 90 na projekt pomoci seniorům v době koronavirové krize. Strhli jsme díky tomu další vlnu solidarity, kde se k naší výzvě přidali i někteří naši poslanci. 

Například Petr Venhoda, poslanec ČR věnoval 40 % svého platu taktéž na dobročinné účely. Poslankyně @Monika Červíčková zase osobně pomáhá Život90 jako dobrovolnice, která si se seniory povídá po telefonu. Stejně tak kolega z klubu zastupitelů Patrik Nacher nakoupil od několika šiček stovky roušek, které pak zdarma věnoval na dobročinné účely. Určitě jsem na spoustu přátel a kolegů zapomněl, za to se omlouvám, tohle jsou ty příklady, které jsem osobně pomáhal v týdnu řešit. Myslím, že každý dobře vidí, že dnes pomáhá prakticky každý, ať už je mladý, starý, chudý nebo bohatý. Každý pomáhá, jak může, a díky tomu nejsou statistiky v naší zemi tak tragické jako v jiných státech. 

Ve středu jsem nakoupil další ručně šité roušky a rozdal je kolegům na mých odborech správy majetku a majetkoprávním. Moji kolegové i přes všechna opatření makají naplno a je až neuvěřitelné, jaký mají zápal pro věc. Díky tomu se posouvají investiční akce, nic se nezastavilo, ba naopak mám pocit, že některé projekty jdou ještě rychleji kupředu. Patří jim všem obrovská pochvala a dík!!

Ve čtvrtek se bohužel naplno “rozhořel” problém s domovem seniorů v Donovalské ulici. Ten neprovozujeme. Je to magistrátní provoz, ale i přes to jsme v rámci solidarity jako vedení MČ Praha 11 poskytli ihned operativně z našich vlastních zásob 500 jednorázových roušek. Alespoň jako první pomoc.

V pátek jsem měl původně mít den otevřených dveří pro občany. Bohužel jsem tyto termíny musel do odvolání zrušit. Nicméně jsem tu pro vás stále. Mnoho z vás mi píšete zde soukromé zprávy nebo e-maily na adresu ProkopO@praha11.cz. Vždy všem odpovídám, v pátek jsem odpovídáním na vaše dotazy a podněty strávil téměř celé dopoledne. Nejvíc jsme si psali o nepořádku kolem kontejnerů. V tomto týdnu jsme měli skutečně problémy s vývozem odpadků v některých lokalitách. Problém se našel a vyřešil a už by se to nemělo opakovat. Budu rád, když mi napíšete ohledně čehokoli, co vás bude trápit.

V pátek jsme taky měli pravidelný krizový štáb. Všechny složky naší městské části fungují naplno. Rozdělování zdravotnických pomůcek funguje dobře, už se dostávají ke všem, kteří je nutně potřebují. Taky jsme připraveni v případě, že k tomu magistrát dá pokyn, otevřít jednu až několik škol pro potřeby dětí integrovaného záchranného systému. Tady je trošku rozpor mezi tím, jak to plánuje magistrát a stát. Stát do těchto potřeb zahrnuje i děti sociálních pracovníků, Praha ne. Takže budeme ještě řešit tento aspekt. Hodně se řeší nové doklady. Pokud vám propadla občanka nebo řidičák - nemusíte to teď nutně na úřadě řešit. Policie propadlé doklady v době nouzového stavu vůbec neřeší a uznává je. 

Dále nás informoval kolega Jakub Lepš ze životního prostředí, který připravuje s Jihoměstskou majetkou důkladné dezinfekční čištění často používaných veřejných prostor. To by mělo začít příští týden a o podrobnostech vás budeme informovat. V tuto chvíli připravujeme distribuci dezinfekčních prostředků a lidské zdroje. Nová situace bohužel přináší i nové problémy. Policie řeší neukázněné řidiče, kteří se po volných ulicích města prohánějí někdy i dálniční rychlostí. Bohužel místo pomoci potřebným se tak policie musí z části věnovat i takovým problémům. Proto prosím lidi neblbněte, buďme k sobě opravdu ohleduplní. Celkově mám z posledního jednání krizového štábu dobrý pocit, na rozdíl od těch prvních na začátku krize dnes každý přesně ví, co má dělat a co se od něj čeká, a všichni opravdu plní svoje povinnosti na hranici svých možností.

To je tak asi vše. Zítra budem na radě řešit budoucí ekonomické dopady na naše podnikatele a občany, takže se na to dnes musím ještě připravit. Toto opravdu nechci podcenit. 

Prosím buďme k sobě i dál tak solidární jako za poslední týdny. Dodržujme karanténní opatření, hygienu, noste roušky, snažme se všichni vzájemně pomoci situaci kolem koronaviru zvládnout. Pokud můžete nějak pomoct, pomáhejte prosím.
Přeji pokud možno klidný zbytek neděle a hlavně buďte zdraví!
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama