Ing. Pavel Studeník

MO KDU-ČSL Slavičín ve věci skládky odpadů http://goo.gl/9
  • KDU-ČSL
  • Zlínský kraj
  • zdravotnictví
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.04.2010 22:53:03

Průlomové rozhodnutí soudu v kauze zlínského vodárenství

Průlomové rozhodnutí soudu v kauze zlínského vodárenství

Zajištění provozu vodovodů a kanalizací je pro mnohé službou směřující k solidárnímu vodnému a stočnému s maximální snahou využít dotace z Evropské unie. Pro mnohé se toto téma stalou lukrativním byznysem.

 V červenci minulého roku  jsem vás v článku „Jsme spokojeni s cenou vodného a stočného, aneb jak se dá vydělávat ve vodárenství“ informoval o situaci ve vodárenství a o vývoji cen vodného a stočného v našem regionu. Téměř po roce tu máme nové ceny vodného a stočného. Krize nekrize, soukromé společnosti lidi nešetří a vesele cenu vodného a stočného zvyšují. Nejinak je tomu i v našem zlínském regionu. Vývoj a přehled současných cen vodného a stočného je uveden v přiložené tabulce.

Možná si vzpomenete na období před téměř deseti lety, kdy jsme my, zástupci měst a obcí působících ve sdružení měst a obcí mikroregionů Zlínska pod názvem Zlínsko – likvidace odpadních vod, s nadšením přistupovali k řešení pro nás tak závažného tématu čištění odpadních vod v našich regionech s využitím dotací Evropské unie. Naše snahy zmařili zástupci obcí a měst bývalého zlínského okresu. Následovalo rozhodnutí valné hromady společnosti Vodovody a kanalizace Zlín (VaK Zlín) o prodeji části podniku a schválení provozního modelu, převzetí společnosti novým provozovatelem a personální ovládnutí společnosti VaK Zlín. Neplatné převzetí dobře fungující společnosti znamenalo mimo jiné i zmaření možnosti získat dotace pro novou vodárenskou infrastrukturu pro naše regiony.

V minulých letech probíhala soudní jednání, která měla rozhodnout o tom, kdo hájil veřejný zájem a postupoval v souladu se zákonem a kdo hájil své osobní zájmy a zákon porušoval. Nedávno jsem uvítal usnesení Krajského soudu v Brně, který vyslovil neplatnost usnesení valné hromady společnosti VaK Zlín. Schválení těchto usnesení bylo nezbytnou legislativní podmínkou pro legální zavedení provozního modelu s firmou Veolia, později KASTILLIA, nyní Zlínská vodárenská. Soud prohlásil usnesení valné hromady schvalující provozní model za neplatná. Cituji z usnesení soudu: „Rozhodnutí valné hromady jako výsledek pokoutného procesu soud považuje za mimořádně nemravné“. Soud rovněž prohlásil za neplatné smlouvy uzavřené mezi Českou spořitelnou a některými městy a obcemi, které „prodávaly“ akcie VaK Zlín za 160 Kč České spořitelně, resp. soukromým společnostem, pro které pracovala. V usnesení soudu je mimo jiné uvedeno, čím vším se soud zabýval, než rozhodnutí vydal a je v něm rozklíčováno jednání České spořitelny, zástupců statutárního města Zlín působících současně v orgánech společnosti VaK Zlín, ale i jednání malých obcí. Soud rovněž do detailu prozkoumal strukturu firem stojících kolem společnosti Jižní vodárenská. Rozhodnutí soudu je velmi důležité, protože může být světlem na konci tunelu. Usnesení soudu a celou argumentaci soudce najdete na www.vodarenstvi.com v aktualitách 23. 3. 2010. Na těchto stránkách naleznete i další důležité informace související s tématem vodárenství včetně vývoje cen vodného a stočného.

Přestože mnozí již tento nelehký boj vzdali, můj názor na tuto kauzu se ani po letech nemění. I když to v našem státě tak vůbec nevypadá, jsem stále přesvědčen o tom, že spravedlnost musí zvítězit a lumpárny mají být potrestány. Alespoň v oblasti vodárenství nám usnesení Krajského soudu v Brně pod číslem jednacím 9/50 Cm 53/2004-754 k tomu dává naději.

pdf  Příloha:  Přehled cen vodného a stočného s procentním srovnání růstu cen od roku 2005 do roku 2009

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama