Ing. Pavel Studeník

MO KDU-ČSL Slavičín ve věci skládky odpadů http://goo.gl/9
  • KDU-ČSL
  • Zlínský kraj
  • zdravotnictví
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.04.2010 14:58:24

Rozhovor s Pavlem Studeníkem

Rozhovor s Pavlem Studeníkem

V současnosti je místostarostou města Slavičína. V nadcházejících volbách se stal jedním z kandidátů do poslanecké sněmovny parlamentu České republiky. Řeč je o Pavlu Studeníkovi, kterému jsme položili několik otázek.

Obecně se ví, že lidé jsou znechuceni politikou a tím, co se v naší poslanecké sněmovně děje. Vy kandidujete na poslance. Co byste chtěl udělat pro to, aby se změnila kultura jednání mezi politiky?

To, jak se dnes chovají mnozí poslanci ve sněmovně, je pro mě nepřijatelné. Je to výraz arogance politické moci těch, kteří dnes již neberou politiku jako službu lidem. To je třeba změnit. Odvahu ke změně musí najít politické strany a takové lidi na své kandidátky nenominovat. Pak již bude na voličích, zda přijdou k volbám a komu dají svou důvěru. Pokud budou ve sněmovně noví lidé, mohli bychom se dočkat změny. Jejich prvořadou povinnost pak vidím v nápravě tohoto žalostného stavu. A pokud dostanu důvěru i já, budu o tuto změnu usilovat.


Jak byste motivoval mladé voliče, kteří mají poprvé právo jít k volbám, aby se zajímali o veřejný život a šli volit? Co byste jim vzkázal?

Vzpomínám si na dobu, kdy jsem měl já možnost jít k prvním svobodným volbám. Bylo to po roce 1989. Jít k volbám, bylo pro mě naprostou samozřejmostí. Chtěl jsem žít v jiné, lepší, svobodné, demokratické společnosti a kladl jsem si otázku, jak budou žít jednou moje děti. V roce 1994 jsem kandidoval do městského zastupitelstva. Neměl jsem ambice být politikem, místostarostou města, ale nabídku kandidatury odmítnout nešlo. Dnes jsem v komunální politice přes 15 let a vím, že pokud chce člověk něco změnit, není to mnohdy jednoduché. Častokrát jsem měl na mysli motto pana Jana Pivečky: „Nikdy se nevzdávej, i když se nedaří!“ A víme, že dnes, v době hospodářské a morální krize, se hodně nedaří. Takže mladým lidem chci vzkázat, aby se zajímali o to, co se kolem nich děje, nic nevzdávali, zapojili se do veřejného života a svojí volbou přispěli ke změně.


Myslíte si, že je třeba udělat změny ve volebním systému ČR? V případě, že ano, jaké?

Ano, volební zákon podle mne změny potřebuje. Měl by věrohodně zohledňovat výsledky voleb. Jsem pro přímou volbu jak prezidenta, tak starostů měst a obcí, včetně toho, aby se o závažných společenských problémech rozhodovalo v referendu. Jsem přesvědčen o tom, že by to prospělo politické kultuře v naší zemi.


Co říkáte jako kandidát za KDU-ČSL na pozici TOP 09, nově vzniklé strany vašeho bývalého spolustraníka Miroslava Kalouska? Podle předběžných výsledků průzkumů různých agentur má více příznivců než KDU-ČSL. Nemáte obavy o trvalou ztrátu pozice KDU-ČSL?

Pokud jsou průzkumy veřejného mínění pravdivé, pak nové politické straně TOP 09 k jejich pozici na naší politické scéně blahopřeji. Osobně se domnívám, že je to důsledek znechucení lidí z politiky velkých stran. S Miroslavem Kalouskem mám své osobní zkušenosti. Nejsem jistě sám, kdo uvítal odchod tohoto člověka z řad KDU-ČSL. Naše strana se tím očistila a osvobodila od praktik, které do křesťanské politiky nepatří. A co se týká obav o trvalou ztrátu pozic KDU-ČSL? Domnívám se, že výsledek voleb by mohl být lepší, než nám předurčují současné průzkumy. Věřím tomu. Máme dobrý volební program, který nabízí řešení pro spokojený a slušný život.


Jaké z politických témat považujete v současné době za nejzávažnější?

Za nejzávažnější problém naší společnosti považuji vysokou nezaměstnanost, která například ve Zlínském kraji přesáhla již 12 procent. Jako komunální politik jsem se snažil prosazovat zejména takové kroky, které vedly k tomu, aby v našem regionu měli lidé práci. Postupně se nám daří revitalizovat Průmyslový areál Slavičín. Není to vůbec jednoduché, ale za pomoci dotací Evropské unie a zejména místních podnikatelů se nám to postupně daří. Museli jsme se ovšem spolehnout sami na sebe. Je mi hodně smutno, když před úřadem práce potkávám nezaměstnané lidi. Vždy si kladu otázku, jak jim pomoci. Důležité je, aby se na tom shodli hlavně politici a našli nejlepší a účinné řešení. Za nejdůležitější považuji opatření na podporu drobného a středního podnikání. Způsobů je několik, hlavně se musí chtít. Nezbytnou podmínkou je nastavení takových daňových podmínek, aby oživily podnikatelské klima v České republice, a aby naši podnikatelé neměli důvod odcházet se svými firmami do zahraničí.


S jakými problémy se nyní potýkají naše obce?

Tak, jak je tomu téměř ve všech oblastech našeho života, je největším problémem i u mnoha našich měst a obcí nedostatek finančních prostředků. Obce mají problémy s financováním projektů z evropských fondů. Bylo by nerozumné dotací nevyužít, musí se však u nich zajistit předfinancování a dofinancování z vlastních zdrojů. Této problematice se věnuje i Výzva starostů a komunálních politiků KDU-ČSL měst a obcí Zlínského kraje k neprodlenému řešení nového zákona o rozpočtovém určení daní, kterou jsem inicioval. Nechceme však, aby se prohlubovala zadluženost našeho státu, ale ani to, aby zvýšení příjmů pro obce bylo na úkor těch jejich obyvatel, kteří se dostali do tíživé životní situace v důsledku hospodářské krize, případně jim nebylo v životě dopřáno, aby se mohli postarat sami o sebe. Jsem přesvědčen, že ve státním rozpočtu je dostatek finančních prostředků, které by bylo možno ušetřit a využít pro řešení mnohých problémů, které trápí naše obce a města. Více informací o mých názorech, aktivitách a této výzvě naleznete na www.pavelstudenik.cz.


Ve Slavičíně 1. 4. 1010

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama