Ing. Pavel Studeník

MO KDU-ČSL Slavičín ve věci skládky odpadů http://goo.gl/9
  • KDU-ČSL
  • Zlínský kraj
  • zdravotnictví
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.02.2010 22:41:53

Zlínská výzva k RUD

Zlínská výzva k RUD

Výzva starostů a komunálních politiků KDU-ČSL měst a obcí Zlínského kraje k neprodlenému řešení nového zákona o RUD, Dolní Lhota, 13. února 2010

My starostové, místostarostové a komunální politici měst a obcí, zvolení za KDU-ČSL, zodpovědní za řádný rozvoj obcí Zlínského kraje, upozorňujeme na neutěšenou ekonomickou situaci samosprávných rozpočtů a žádáme, aby byla neprodleně zahájena legislativní příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní. Je nutné, aby cílem této zákonné úpravy bylo posílení rozpočtů malých obcí a menších měst změnou kategorií velikosti obce a úpravou koeficientu v zákoně.

V době, kdy je nutné kofinancovat projekty jednotlivých dotačních programů, zejména operačních programů Evropské unie, dochází k ohrožení realizace důležitých investičních záměrů jednotlivých obcí, na které nebylo dlouhodobě dostatek finančních prostředků. Připomínáme například, že mnohé obce nejsou doposud odkanalizovány a závazek splnění této podmínky vůči Evropské unii je stanoven do roku 2012. Rovněž tak jsou ohroženy projekty směřující do rozvoje cestovního ruchu, kultury, zateplování budov a mnohé další, které mohou přispět k rozvoji zaměstnanosti. Připomínáme, že nezaměstnanost v mnoha našich regionech přesáhla 10%.

Proto považujeme posílení rozpočtů samospráv za tak nesmírně důležité. Chceme, aby nový zákon více respektoval územní samosprávu obcí a měst a byly z něho odstraněny diskriminační koeficienty pro rozdělování daňových příjmů. Nechceme však, aby se prohlubovala zadluženost našeho státu, nechceme ale ani, aby zvýšení příjmů pro obce bylo na úkor obyvatel našich obcí, kteří se dostali do tíživé životní situace v důsledku hospodářské krize, případně jim nebylo v životě dopřáno, aby se mohli postarat sami o sebe. Jsme přesvědčeni, že ve státním rozpočtu je dostatek finančních prostředků, které se dají ušetřit a bylo by možné jejich využití pro řešení mnohých problémů, které trápí naše obce a města. Ptáme se, proč nebyla doposud zastavena korupce při zadávání státních zakázek? Proč není řádně zdaněn hazard? Proč není vyřešena problematika převodu finančních prostředků ze státního rozpočtu určených pro některé dotační tituly ministerstev přímo do rozpočtů obcí? Asi bychom nalezli podobných otázek hodně. Důležité však je, aby byla vůle tyto problémy řešit. A my, kteří jsme dostali důvěru našich občanů, Vás o to důrazně žádáme. Je to přece v zájmu nás všech. Vždyť každý z nás má svůj domov, svoje místo, kde žije, svoji obec, na kterou je hrdý.

Připojení k výzvě zde.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama