Ing. Petr Benda

Ústecký kraj
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,64. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.06.2011 11:26:19

Hegerova reforma se scvrkla na pouhé zdražování

Hegerova reforma se scvrkla na pouhé zdražování

Tato vláda od chvíle svého vládnutí neudělala nikdy a v ničem žádnou reformu.

Ministr Heger žádnou reformu ani dělat neumí. Skutečná reforma zdravotnictví je nad jeho schopnosti, které jako ministr nemá. Výsledky jeho práce rok od voleb jsou nulové. Kdo je neschopný, schopným se nestane a výsledky jeho neschopnosti se projeví. Co mě na tom vadí nejvíce je, že všichni poslanci koalice jako ovce zvednou ruce pro něco, co se dá nazývat reformou jen se sebezapřením. Co se nám tedy změní?

Změní se poplatek za den v nemocnici ze šedesáti na sto korun. Považuji to za nesmysl, neboť nikdo nechodí do nemocnice pro svoje potěšení. Šetření bych viděl v tom, že pacient nemusí být v nemocnici ani o den více, než je nezbytně dlouhá doba. Zatím není dohoda na tom, zda se bude platit 30 Kč za recept nebo za každou položku na receptu. Pojišťovny nebudou proplácet 30 podpůrných doplňkových léků, lidé je budou hradit ze svého. Tyto preparáty neléčí, ale pomáhají mírnit bolesti a užívají je hlavně důchodci. 580 milionů, které se takto ušetří zaplatí hlavně důchodci.

Co je to standard a nadstandard, je to nejdůležitější co nás čeká. Jak to vypadá půjde i o takové operace, které jsou pro plnohodnotný život pacienta nezbytné. Jedná se o robotické operace, amalgámové plomby, sádru, kyčelní kloub nebo onkologické léky. Před dvěma roky s podobným plánem přišel tehdejší ministr zdravotnictví Julínek a návrh neprošel. Tehdy neprošel i díky vládním poslancům, kteří se obávali, že mnozí lidé na péči nebudou mít peníze. Zajímavé je, že dnes jsme v horším postavení a vládní poslanci si myslí, že peníze mít budou.

Dalšími návrhy v novele zákona o veřejném zdravotním pojištění jsou návrhy na další příplatky. Pacienti by měli platit za návštěvu odborného lékaře bez doporučení praktického lékaře až 200 Kč. Novinkou je také poplatek za návštěvu praktického lékaře, gynekologa nebo zubaře u kterého nejste registrován. Mělo by se platit 90 Kč nyní se hradí 30 Kč u všech lékařů mimo pohotovosti. Také by se mělo připlácet za pobyt v lázních nebo jízdu sanitkou.

Vidíte, že ministr Heger nezná nic jiného než zdražování. Celý systém této vlády nestojí na ničem jiném, než jak ještě více obírat lidi o peníze. Reforma by měla být taková, která zachová solidaritu a zajistí kvalitní péči pro všechny občany. Nadstandard by měl být jen v samostatném pokoji a jeho lepším vybavení nebo v dalších službách, které by zpříjemnily pobyt pacienta v nemocnici. Telefony, televize, internet, možnost návštěvy manželky nebo možnost přespání někoho z rodiny přes víkend a další služby. Co se týká zdravotní péče ta by měla být naprosto stejná. Řezat někomu nohu pilkou a někomu laserem je nesmysl.

Petr Benda

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama