ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.09.2019 21:42:00

Na Petříně vznikne pro návštěvníky nové sociální zázemí

Na Petříně vznikne pro návštěvníky nové sociální zázemí

Rada hl. m. Prahy schválila vybudování nového zázemí na Petříně, které bude prioritně určeno pro návštěvníky a technické pracovníky petřínských zahrad.

Nové zázemí nahradí nevzhledné provizorní toalety. Nový objekt je navržen tak, aby přirozeně splynul s okolním prostředím ohradní zdi na okraji Velké Strahovské zahrady. Nárůst turistického ruchu v zahradách město vylučuje.

„V zahradách se pohybuje velké množství pracovníků, jejichž úkolem je zajišťovat úklid cest, údržbu trávníků, ošetření stromů a řadu dalších provozních prací. Pro tuto práci je potřeba vytvořit alespoň minimální zázemí,“ popisuje důvod výstavby náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček.

Jedná se o hygienické zázemí, malou denní místnost sloužící jako útočiště při nepříznivém počasí a příruční sklad drobného nářadí, pracovních pomůcek a materiálů. Navrhovaný objekt zahradního zázemí s veřejnými toaletami nahradí nevyhovující provizorní objekty, které měly více než dvakrát větší plochu a které byly v roce 2016 bez náhrady odstraněny. Plocha pod nimi byla poté zrekultivována na posezení s pítkem. Tyto objekty byly provozně i esteticky zcela nevyhovující a neperspektivní.

„Rád bych informoval veřejnost, že se nejedná o stavební akce, které mají za úkol zvýšit počty zahraničních turistů na Petříně, jak někteří lidé nesprávně tvrdí a dokonce kvůli tomu organizují petice. Jde pouze o vybudování zázemí pro zahradní údržbu a vybudování kamenných WC, která nahradí nevzhledné provizorní mobilní toalety. Tato stavba v žádném případě nijak nenaruší panorama a celkový vzhled Petřínského parku. Nebude se také realizovat průraz zdi z ulice Úvoz do Strahovské zahrady,“ doplňuje náměstek primátora Hlubuček.

Navržený objekt je dvoupodlažní, částečně zapuštěný do terénu, zakomponovaný do stávající konfigurace navazujících ohradních a opěrných zdí tak, aby přirozeně splynul s okolním prostředím. Celkové pojetí objektu je maximálně jednoduché bez historizujících odkazů, s využitím tradičních materiálů. Provozně je rozdělený na dva samostatné celky, umístěné každý v jednom podlaží: v suterénu zázemí zahradní údržby, v přízemí veřejné toalety. 

Umístění zázemí a veřejných WC je výsledkem delšího procesu, ve kterém se pečlivě zvažovala podoba i místo. Záměr byl kladně posouzen také například Národním památkovým ústavem. Nezasahuje nijak do panoramatu památkově chráněné části Malé Strany a Hradčan či charakteru Petřínských sadů. Hlavní město společně s Prahou 1 záměr několikrát veřejně představilo na setkání s občany přímo v prostoru Petřína.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama