ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.03.2019 11:38:00

Změnu klimatu pociťujeme v posledních letech i u nás

Změnu klimatu pociťujeme v posledních letech i u nás

V sobotu 30. března od 20.30 do 21.30 hodin zhasnou v rámci projektu Hodina Země 2019 světla na mnoha místech ve světě.

 Lidé tak dají symbolicky najevo, že vnímají, jak se mění klima Země a že jim záleží na tom, v jakém světě budeme žít. V Praze na hodinu zhasne osvětlení Vyšehradu, Vítkova a Petřína.

„I letos se hlavní město Praha připojí k mezinárodní akci, která připomene vážnost problému globálního oteplování, na které bylo poukázáno již v roce 2007. Změnu klimatu pociťujeme v posledních letech i u nás a jsem rád, že i hlavní město Praha schválilo Strategii adaptace na klimatickou změnu a začaly se podnikat první kroky v přípravě města na probíhající změny klimatu. Jde hlavně o snižování negativních dopadů klimatické změny přírodě blízkými opatřeními, kdy začleněním vodních prvků a navýšením zelených ploch dochází právě díky přirozeným vlastnostem vegetace ke zlepšení. Výpary ze zeleně, z keřů a stromů poskytují i stín. Díky tomu dochází k ochlazení a zadržení srážkové vody v půdních vrstvách a vodě v podzemí,“ řekl náměstek primátora Petr Hlubuček.

„Od roku 2007 vždy poslední sobotu v měsíci březnu na dobu jedné hodiny zhasínají světla významných budov po celém světě a Praha i letos zhasnutím Vyšehradu, Vítkova a Petřína vyjádří svoji podporu,“ dodal náměstek Hlubuček.

Praha se už v minulých letech v rámci této mezinárodní akce zavedené Světovým fondem na ochranu přírody (World Wildlife Fund) zúčastnila vypnutím osvětlení vybraných památek. Poprvé to bylo v roce 2012.

„Zhasnutím světel chceme upozornit na problém, o kterém nejen víme, ale také se chceme aktivně podílet na jeho řešení,“ uvedla Jana Plamínková, předsedkyně Výboru pro infrastrukturu, technickou vybavenost a životní prostředí Zastupitelstva hl. m. Prahy.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama