Ing. Petr Měřínský

  • ANO 2011
  • Přerov
  • primátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.05.2022 15:18:00

Oprava střechy farního kostela je v polovině, město na ni pravidelně přispívá

Oprava střechy farního kostela je v polovině, město na ni pravidelně přispívá

Oprava střechy kostela svatého Vavřince má být ze strany města podpořena dotací ve výši 350 tisíc korun. Radní už tuto částku schválili, v červnu o ní ještě budou hlasovat zastupitelé.

Střecha svatostánku se po částech opravuje už čtyři roky a také v minulosti na ni město přispívalo.

„Oprava je rozdělena na etapy. Po dokončené této, v pořadí čtvrté, bude provedeno 60 procent z celkového objemu prací. Nejde jen o výměnu střechy, ale i některých prvků krovu,“ předeslal primátor města Petr Měřínský. Oprava střešního pláště přijde na 11 milionů korun a město se k ní finančně hlásí. První částku ve výši 120 tisíc, která částečně pokryla náklady na projektovou dokumentaci, poslalo na účet farnosti v roce 2018. V letech 2019, 2020 a 2021 putovala do rekonstrukce z městské kasy každoročně suma 350 tisíc. Na novou střechu přerovského farního kostela, která je financována z církevních zdrojů, posílá peníze z „havarijního programu“ také Ministerstvo kultury, které pro čtvrtou etapu přislíbilo částku ve výši 400 tisíc korun. Hlásí se k ní i Olomoucký kraj – ten pro letošek na tuto akci uvolnil z dotačního programu na obnovu kulturních památek Olomouckého kraje 360 tisíc.

Kostel svatého Vavřince, stojící v Kratochvílově ulici, je součástí ochranného pásma městské památkové zóny. Byl postaven v roce 1256, v letech 1722 až 1732 prošel rozsáhlou barokní přestavbou, která mimo jiné znamenala i změnu původní orientace a jeho rozšíření. Přístavbou kaple Božího hrobu a novobarokní předsíně hlavního vchodu z let 1910 až 1912 byl svatostánek opět rozšířen.  Zastřešení kostela je provedeno systémem sedlových a zvalbených střech krytých pálenou střešní taškou typu bobrovka. Součástí je i hranolová dvoupatrová věž, zastřešená cibulí s lucernou a makovicí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama