ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.03.2010 13:33:00

Bumbrlíci z Bruselu

Bumbrlíci z Bruselu

Znovu se ukázalo, že Evropská unie je něco mezi Kocourkovem a Absurdistánem.

Vypasení evropští byrokraté s platy v přepočtu od 66000 Kč až po astronomických 456000 Kč (od 2560 do 17700 eur) chtějí dostat přidáno. Co na tom, že světem cloumá finanční krize a každý šetří, kde se dá. Eurobyrokraty to nezajímá, oni přece s krizí nemají nic společného a navíc jim peníze byly slíbeny, tak hurá do stávky. A když stávka nebude stačit, tak hurá k soudu. Měl bych pro nespokojené zaměstnance EU návrh: Když se vám nelíbí, jak jste placeni, tak odejděte. Nechte se zaměstnat jinde, vaše schopnosti, znalosti a zkušenosti zejména soukromý sektor jistě ocení. Nebo ještě lépe, založte si vlastní firmu a pojďte na trh s vlastní kůží. Že se vám do toho nechce? Asi nechcete vyměnit pohodlí a teplo bruselských kanceláří spolu s každoročním navyšováním platů za nejistotu všedního dne, nechcete se stát těmi, jejichž životy dennodenně znepříjemňujete.

Když už ale eurobyrokraté trvají na stabilitě svých židlí a každoročně chtějí zvýšit plat, možná by si měli uvědomit jinou věc - jaký je jejich pracovní výkon a jaké výsledky jejich práce přináší. Na jedné straně produkují bruselští byrokraté tisíce nařízení, směrnic a pokynů či jak se všechny ty předpisy EU jmenují. Na druhé straně je čím dál častěji reakcí pouhé mávnutí rukou občanů členských zemí při upozornění, že jejich konání odporuje pravidlům EU. Všichni přeci vědí, že Evropská unie je natolik odtržená od reality všedního dne, že nemá příliš cenu se jejími příkazy a zákazy zatěžovat. Jedno nařízení střídá druhé v tak rychlém tempu, že než dočtete na konec, už můžete začít číst nové, které nahradilo to původní. Propast mezi Bruselem a zbytkem Evropy se stále prohlubuje.

Co s tím? Obrat v hlavách bruselských byrokratů se asi čekat nedá. Impuls musí přijít z členských států. A možná se už objevují první signály. Česká republika je proti zvyšování bruselských úřednických platů. Další vlaštovkou by mohl být realistický postoj českého Senátu. Senátoři se totiž ve vzácné jednotě shodli na tom, že vyhazování peněz na boj proti změnám klimatu bez prokázané efektivity opatření není to pravé ořechové. Senát dokonce vyzval Evropskou komisi, aby brala v potaz i nositele alternativních názorů na globální oteplování.

Ale zpět do Bruselu. Nabízí se trochu překvapivá myšlenka. Možná je ve skutečnosti dobře, že eurobyrokraté se svým pokřikem za zvýšení platu vyšli do ulic. Bylo totiž konečně docela dobře vidět, jak obrovské množství jich je a jak moc jsou nám všem vzdálení. Možná, že i nesmyslné směrnice, pokyny, nařízení a projevy představitelů Evropské unie jsou ve svém důsledku užitečné. Díky nim totiž daleko dříve zjistíme, kam po evropské cestě kráčíme. Proto tak trochu paradoxně přeji nejen návštěvníkům Virtually.cz, aby se co nejčastěji a v co největší šíři v novém roce 2010 setkávali s projevy Evropské unie. Světlo naděje občas zabliká a já věřím, že zdravý rozum ještě žije.

Petr Pakosta
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama