Ing. Petr Šilar

  • KDU-ČSL
  • Ústí nad Orlicí
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.07.2015 14:17:04

Oceňuji přesvědčivost, s jakou paní doktorka Janů obhájila svoji nominaci

Oceňuji přesvědčivost, s jakou paní doktorka Janů obhájila svoji nominaci

Úřad pro ochranu osobních údajů povede od září Ivana Janů

Úřad pro ochranu osobních údajů od září povede bývalá ústavní soudkyně Ivana Janů. Na návrh KDU-ČSL, starostů a ANO byla Ivana Janů zvolena Senátem již v prvním kole volby; jejím protikandidátem byl inspektor úřadu Josef Vacula. Novou předsedkyni úřadu formálně jmenuje prezident Miloš Zeman. V září Ivana Janů převezme vedení úřadu po Igoru Němcovi.

„Ochrana osobních údajů je ochranou soukromí. To je velmi ohroženo zejména množstvím informací, jež jsou o nás shromažďovány a vzájemně propojovány. Jedná se o údaje zdravotní, daňové, finanční, personální a další. Sami se nebezpečí vystavujeme také neopatrností při využívání sociálních sítí,“ uvedla Ivana Janů.

Mezi priority Ivany Janů v čele úřadu patří například udržení nezávislosti Úřadu, zpřesnění výkladové praxe zákona, dodržování judikatury Nejvyššího správního soudu a Ústavního soudu a zavedení veřejné konzultace při přípravě stanovisek úřadu.

„Považuji za důležité, abychom uměli pracovat také se širokou veřejností. Téma ochrany osobních údajů je třeba lidem srozumitelně a jednoznačně vysvětlovat, přiměřenou formou veřejnost vzdělávat,“ řekla budoucí předsedkyně úřadu.

„Ivana Janů byla po pádu totality poslankyní KDU-ČSL, mimo jiné se podílela na tvorbě novodobé české ústavy. Téměř 20 let byla ústavní soudkyní. Oceňuji přesvědčivost, s jakou paní doktorka Janů obhájila svoji nominaci před senátory a jsem přesvědčen, že se stejným nasazením povede úřad,“ uvedl k nominaci Janů Petr Šilar, předseda senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislí.

Úřad pro ochranu osobních údajů byl založen v roce 2000. Dbá na dodržování povinností při zpracování osobních údajů a řeší stížnosti na jejich zneužívání. Zejména s rozvojem informačních technologií je právo na ochranu osobních údajů stále více narušováno.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama