Ing. Petr Třešňák

  • Piráti
  • Mariánské Lázně
  • městský radní
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.03.2021 20:45:00

Celé dva měsíce trvalo, než vláda na přeshraniční spolupráci kývla

Celé dva měsíce trvalo, než vláda na přeshraniční spolupráci kývla

Ministerstvo zdravotnictví dnes oficiálně aktivovalo zahraniční pomoc a požádalo o lůžka pro české pacienty v Německu, Švýcarsku a Polsku.

 K tomuto kroku přitom pirátský poslanec Petr Třešňák vyzýval už od ledna, kdy začala být situace kritická v chebské nemocnici – zařízení nemělo dostatek lůžek na intenzivní péči pro nemocné s těžkým průběhem koronaviru.

Ministr Jan Blatný ale převozy do Bavorska a Saska odmítal. „Od začátku ledna tlačíme ministerstvo, aby umožnilo přeshraniční spolupráci u pacientů s koronavirem vyžadujících intenzivní péči. Raději nechci počítat, kolik lidských životů a osudů jednotlivých rodin tato vláda zbytečně promarnila. Celé dva měsíce totiž trvalo, než na spolupráci kývla. Jsem rád, že k tomu konečně došlo, bohužel se značným zpožděním. Problémem je i nastavení podmínek pro převozy,“ uvedl pirátský poslanec Petr Třešňák.

„Jsem vděčný, že se ministerstvo konečně rozhodlo jednat v zájmu zdraví občanů a přijmout pomoc nabízenou sousedními státy. O to jsme ho dva měsíci žádali. Bohužel tento krok přichází značně opožděně, tedy ve chvíli, kdy je v Česku na JIP volných už jen 14 procent lůžek, některým nemocnicím už zcela došly kapacity, pacienti nemusí vždy dostat adekvátní péči a zdravotníci jsou zcela vyčerpaní. Resort navíc pro převozy do zahraničí nenastavil vhodné podmínky. Jsou velmi krkolomné a mnohdy téměř nesplnitelné. A to navzdory tomu, že okolní země jsou k nám v tomto ohledu mnohem vstřícnější,“ popsal Třešňák.

K pirátským výzvám se v uplynulých měsících připojili také starostové a senátoři z Karlovarského kraje i tamní hejtman Petr Kulhánek (za STAN). Právě Karlovarský kraj je totiž jedním z nejzasaženějších regionů koronavirem a je zde kritický nedostatek intenzivní lůžkové péče.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama