Ing. Petr Třešňák

  • Piráti
  • Mariánské Lázně
  • městský radní
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.05.2021 22:13:00

Dochází ke dvojí diskriminaci jedněch typů pacientů na úkor druhých

Dochází ke dvojí diskriminaci jedněch typů pacientů na úkor druhých

Interpelace na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 6. května 2021na ministra Arenbergera ve věci českého lázeňství.

Pěkné odpoledne, vážený pane ministře. Na úvod musím poděkovat za částečné uvolnění lázeňských provozů alespoň pro očkované osoby a osoby po covidu. Nicméně ta oblast českého lázeňství si zaslouží větší pozornost.

Opět zdůrazním, že v době, kdy uvažujeme o rozvolnění většiny služeb obecně, a to třeba jen s negativním antigenním testem, je zcela absurdní omezovat služby zdravotnické. Protože současné opatření obecné povahy zásadně zasahuje do ústavně zaručeného práva pacientů na ochranu zdraví dle článku 31 Listiny základních práv a svobod. Pokud tedy dochází k nějakým nezbytným nutným omezením těchto základních lidských práv, musí být toto omezení pro všechny stejné a není možné při omezování lidských práv nějaké skupiny privilegovat. Vlastně zde došlo k popření této rovnosti a dochází ke dvojí diskriminaci jedněch typů pacientů na úkor druhých. A to se za prvé projevuje ve srovnání právě s jinými pacienty, jejichž léčba je však hrazena z veřejného zdravotního pojištění. A to druhé, tím je, že u všech ostatních zdravotnických služeb či zákroků není omezení pokud jde např. o ambulantní rehabilitace nebo odborné léčebné ústavy, které lázním přímo konkurují např. léčbou stejných diagnóz.

Můj dotaz tedy zní: Narovná ministerstvo v co nejkratší době právě tuto vzniklou diskriminaci lázní v rámci vládních opatření? Případně, zda se sejde se zástupci českého lázeňství, abyste řešili optimální způsob uvolnění opatření v těchto provozech. Zde musím zmínit, že jejich klienti a zaměstnanci jsou pravidelně testováni nebo očkováni a není tedy důvod to spuštění příliš odkládat nebo alespoň lze určit, za jakých podmínek a kdy jim bude umožněno fungovat. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama