Ing. Petr Třešňák

  • Piráti
  • Mariánské Lázně
  • městský radní
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.12.2017 20:57:00

E-recept v podobě, jak je předložen, odmítáme

E-recept v podobě, jak je předložen, odmítáme

Projev na 3. schůzi Poslanecké sněmovny 5. prosince 2017 k vládnímu návrhu zákona o léčivech

 Hezký den, vážené kolegyně, vážení kolegové.

Někteří zde dnes měli derniéru, tak u mě je to tedy premiéra. Protože my naprosto chápeme klub ODS, proč chtěl zkrátit lhůtu. A vlastně i pan ministr Ludvík to tu dnes zmínil, že se to proměnilo v debatu úplně o něčem jiném, než bylo předloženo. A to je tedy odložení ereceptu. Pokud jde o stanovisko klubu Pirátů, tak to je poměrně jasné. My erecept v této podobě, jak je předložen, nebo jak má začít fungovat od 1. 1., odmítáme, protože nevěříme, že ten ostrý provoz lze k 1. lednu skutečně spustit.

Nepochybujeme o tom, že by systém měl dříve, nebo později fungovat, avšak ten současný paskvil, který má mnoho nedostatků, je nutné dotáhnout jak po té legislativní, tak po té technické stránce. A možná jenom pro připomenutí proč zde vlastně erecept je. Pokud si správně pamatuji, tak to byl jistý pan poslanec Boris Šťastný, který dal jistému zákonu v roce 2011 přílepek a erecept se tím pádem stal povinným.

A za tu dobu si žádný z ministrů zdravotnictví včetně současného ministra zdravotnictví v demisi nebyl schopen poradit s následující agendou. A to je. Nikdo nezměnil výjimkovou vyhlášku, která měla být v detailní podobě podle mého názoru už minulý rok hotova a která by měnila systém fungování ereceptu. A také jak bude s těmi elektronickými recepty nakládáno.

Ministerstvo také nezajistilo dostatečnou personální podporu SÚKLu, který si teď neumí poradit s registracemi jako takovými. Dále ministerstvo nezprovoznilo Národní registr zdravotnických pracovníků a poskytovatelů zdravotních služeb a kvůli tomu musí řešit SÚKL právě tuto agendu, kterou nestíhá. Stát měl přece dávno vědět, kdo je lékař, lékárník, kdo je lékárna. A takováto evidence dosud neexistuje a SÚKL si to pytlíkuje tímhle způsobem.

To, co mělo ministerstvo dávno odstranit, je požadavek na kvalifikovaný elektronický podpis, což u ereceptu skutečně nemá smysl a celý systém je tak zbytečně složitý a lékaře to navíc otravuje a přináší to i další bezpečnostní problémy. A dále, co nestihlo ministerstvo zavést, jsou ty dodatečné moduly, o kterých se velice často mluví a to je kontrola interakcí, dvě položky na recept, opiátové recepty a vydávání například léků bez toho tištěného receptu, to znamená na občanku.

Co z toho plyne? To, že SÚKL nestíhá, lékaře to bude zbytečně od 1. 1. šikanovat a vlastně nikdo neví, jakým způsobem bude probíhat kontrola například u vydávání papírových receptů. Tím mám na mysli - co se ke mně dostal jistý polotovar té vyhlášky, který nevím, jestli je finální - tak ten v paragrafu 12 právě řeší vystavení toho papírového receptu a v bodě tři - technickým důvodem podle odstavce dva je zejména výpadek - a je zde mimo jiné - služeb provozovatele internetového připojení.

Když to doženu ad absurdum, tak si tady teď mnoho lékařů od 1. ledna začne vybírat nespolehlivé poskytovatele internetových připojení, aby se tomuto vyhnuli. Proto si myslím, že tato vyhláška by měla být skutečně detailně dopracována a podpořen i návrh, alespoň za nás, pravděpodobně na odložení platnosti ereceptu po poradě našeho klubu. Takže tímto děkuji a omlouvám se, bylo to mimo původní debatu k návrhu, ale tím byla vlastně fakticky panem Stanjurou a panem Ludvíkem otevřena.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama