Ing. Petr Vokřál

  • Brno
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,88. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.11.2017 22:33:00

Na 166 radnic v okolí jsme se obrátili s výjimečným dotazníkem

Na 166 radnic v okolí jsme se obrátili s výjimečným dotazníkem

Při plánování strategického rozvoje Brna a dalších velkých měst se v posledních letech postupně rozvíjí přístup, který přesahuje administrativní hranice města.

 Existuje totiž mnoho oblastí, které lze smysluplně řešit jen ve spolupráci s městy a vesnicemi v okolí. A naopak – pomoc těmto obcím prospěje i rozvoji Brna.

Na tomto poznatku je založeno i rozdělování evropských dotací pomocí nástroje integrovaných územních investic (ITI). Za účasti primátora Petra Vokřála, starosty Kuřimi Draga Sukalovského a starosty Židlochovic Jana Vituly se v úterý uskutečnila tisková konference, která se této rozvíjející spolupráce týkala. Metropolitních oblastí je nyní v ČR vymezeno sedm včetně Brna. Pro snazší představu jsou nyní označeny i na portálu mapy.cz (ZDE). A Brněnská metropolitní oblast se nyní prezentuje na novém vlastním webu ZDE.

V rámci rozvoje Brněnské metropolitní oblasti se nyní město Brno pokouší navázat s okolními obcemi užší spolupráci. „Na 166 radnic v okolí Brna jsme se proto obrátili s výjimečným dotazníkem, který nemá obdoby. Ptali jsme se jich, co by tyto obce potřebovaly řešit společně a v čem by s námi rády navázaly spolupráci,“ uvedl primátor města Brna Petr Vokřál.

Ze 166 oslovených obcí se vyplněný dotazník vrátil ze 146 míst, z čehož 134 radnic o spolupráci projevilo zájem. Motivací pro zapojení do této spolupráce a její udržení v dlouhodobém horizontu je především dobré povědomí mezi starosty obcí o přínosech takové spolupráce – zjednodušeně lze říci, že koordinovaný rozvoj je společensky i ekonomicky výhodnější než „partyzánský postup“ jednotlivých obcí.

Jednotný přístup a společné řešení by podle odpovědí v dotazníku obce uvítaly především v problematice dopravy a mobility – toto téma zmínilo 129 obcí. Příkladem takového projektu může být třeba připravované parkoviště Park and Ride u vlakového nádraží v Bílovicích nad Svitavou. Pro obyvatele okolních obcí by se toto místo mohlo stát přestupním místem z auta na hromadnou dopravu, aby mohli snadno a rychle dojet vlakem do centra Brna.

Bezmála stovka oslovených radnic by společně ráda řešila i problematiku poskytování služeb v oblasti zdraví a bezpečnosti. Dotazník ukázal také zájem obcí o řešení problémů spojených s klimatickými změnami a životním prostředím. A 132 obcí ze 134 si myslí, že je účelné řešit vybraná témata strategického a územního plánování společně na metropolitní úrovni.

"Příkladem projektů, které má smysl v rámci metropolitní spolupráce uchopit společně, je protipovodňová ochrana. Díky společnému jednání a společnému postupu při žádání o dotace se umíme vyhnout situaci, kdy město Brno získá peníze, postaví kompletní protipovodňovou ochranu a následně se voda rozlije za hranicemi Brna," uvedl starosta Židlochovic Jan Vitula.

"Spolupráce v rámci Brněnské metropolitní oblasti se zatím jeví velice užitečnou a funkční," doplnil starosta Kuřimi Drago Sukalovský.

Pro město Brno budou nyní informace získané z dotazníku sloužit jako základ pro další jednání jak o konkrétních společných projektech, tak k navazování hlubší spolupráce se starosty, kteří o to projevili zájem.

Podrobnější vyhodnocení dotazníku najdete v shrnujícím materiálu ZDE.

„Současně jsme také oslovili studenty tří brněnských univerzit (MUNI, Mendelu a VUT), kteří mohou přijít se svými kreativními nápady na zlepšení a zkvalitnění života v Brněnské metropolitní oblasti. Své nápady mohou studenti přihlásit pomocí jednoduchého formuláře, ve kterém nám stačí vyplnit své kontaktní údaje a popsat svůj nápad. Více informací i formulář jsou k dispozici na webové stránce ZDE,“ upřesnil vedoucí Oddělení řízení ITI a metropolitní spolupráce Petr Šašinka.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama